Africa a devenit un continent atractiv pentru investitori. Potentialul de dezvoltare, bogatia de materii prime, demografia, aparitia clasei de mijloc si nevoia de infrastructura si energie, toate acestea fac din Africa un continent extrem de atractiv pentru investitori.
Ultimul barometru al companiei de consultanta financiara Ernst&Young indica o crestere a investitiilor directe straine in Africa, in 2011, cu 27% si o crestere medie de 20% pe an din 2007 si pana acum. Intre 2003 si 2011, numarul proiectelor anuale de invrstitii a ajuns de la 339, la 857, In aceeasi perioada, 15 tari au adunat 82% din aceste investitii, Africa de Sud detinand singura 16%, urmata de Egipt, Maroc, Algeria, Tunisia, Nigeria si Angola. In ceea ce priveste domeniile de investitii, infrastructura detine 38,3%, productia si exploatarile de materii prime 29,9%.
O alta tendinta a investitorilor pe piata africana vine din partea statelor emergente – numarul lor de proiecte pe continent a crescut de 99 in 2003, la 538, in 2011, fata de 319 ale statelor dezvoltate. India este al patrulea mare investitor ca numar de proiecte dupa Statele Unite, Franta si Marea Britanie. China si Emiratele Arabe Unite sunt si ele investitori imporanti, dar alaturi de ele se regasesc Coreea de Sud, Turcia si Arabia Saudita. In ultimii ani, au fost preferate Kenya, Nigeria si Africa de Sud unde s-a investit in exploatarea si prelucrarea resurselor naturale.
Studiul realizat de Ernst&Young estimeaza ca investitiile in Africa vor ajunge in 2015 la 150 miliarde de dolari. Pe termen lung, avertizeaza compania de consultanta financiara, raman trei idei preconcepute care acum trebuie depasite – faptul ca Africa ar fi o zona instabila, corupta si, in general, mult prea riscanta pentru dezvoltarea oricarui fel de activitate economica. Concluzia analistilor este ca in urmatorul deceniu, cele mai mari perspective de crestere le au tari din Africa.
Sweet website, super pattern, real clean and use friendly.