Perioada de culegere a muşeţelului a trecut, dar sezonul teiului şi al sunătorii este în toi. În acest articol o să va vorbesc despre ultima dintre aceste plante medicinale cu efecte spectaculoase asupra organismului uman.
Sunătoarea creşte, din loc în loc, pe multe dintre câmpurile din România. E bine să culegem aceste plante din locuri cât mai izolate, departe de eventuale surse de poluare (drumuri cu intensă circulaţie auto, fabrici poluante etc). După cum se observă în imagine, sunătoarea este o plantă cu frunzele verzi şi flori galben-aurii.
Putem culege doar partea superioară a plantei (floarea şi o mică porţiune de sub aceasta) şi să uscăm totul la umbră.
Cea mai importantă dintre substanţele conţinute de sunătoare este hipericina, care este intens folosită pentru medicamente şi tincturi. Dar sunătoarea conţine şi alte substanţe extrem de importante, care pot ajuta la alungarea depresiei sau în prevenirea şi tratarea a numeroase boli.
Mai jos, voma prezint, pe scurt, beneficiile ceaiului şi ale unor unguente de sunătoare:
– ceaiul a fost intens folosit ca sedativ şi analgezic
– ceaiul are efect antidepresiv
– ceaiul şi unguentele pot fi folosite la tratarea arsurilor şi combaterea hemoroizilor
– ceaiul poate fi folosit pentru combaterea dereglărilor de somn, pentru porbleme ale plămânilor şi rinichilor, crampe uterine, ulcer şi diverse alte probleme gastrointestinale
– o cură cu ceai de sunătoarea este recomandată pentru tratarea alcoolismul şi pentru a scăpa de starea de mahmureală. Alcoolicii care vor să se trateze ar trebui să vea o cană de ceai de sunătoare dimineaţa şi seara, după mese. Cura ar trebui să dureze aproximativ o lună şi jumătate.
– o cană de ceai pe zi poate scade riscul de Parkinson, deoarece sunătoarea stimulează nivelul de dopamină (nivelul scăzut al acestei substanţe este una dintre cauzele acestei boli) şi acţionează pentru combaterea degenerării neuronale
– ceaiul are efect în tratarea răcelilor, dar şi a bronşitei şi sinuzitei
– ceaiul poate trata insomnia şi durerile de cap
– cum tot se apropie examenele (BAC-ul a început, Evaluarea Naţională este programată la final de iunie), ceaiul de sunătoare poate fi consumat şi pentru că stimulează memoria şi creşte performanţa intelectuală.
Atenţie, însă, la cât ceai beţi. Consumul în exces poate produce mari probleme, de la anxietate la ameţeli, dureri de cap şi disconfort gastric. Cel mai bine este să beţi o cană după micul dejun şi una după cină. De asemenea, femeile nu are trebui să se trateze cu ceai de sunătoare atunci când iau contraceptive orale (anticoncepţionale). Şi asta pentru că efectul contraceptiv al pilulelor scade semnificativ atunci când consumăm ceai de sunătoare.
Lasă un răspuns