Te-ai gandit ca ai putea manca un tort la aperitiv? Da gata invitatii cu ceva neobisnuit.   1 comment


Imagine

E perfect pentru petreceri, pentru brunch-uri, pentru diminetile de duminica, pentru o familie mare in care nu toti ai casei mananca in acelasi timp. Arata ca o prajitura, dar e la fel de consistent ca o gustare.

Poarta un nume ciudat: Smörgåstårta. Vine din suedeza, dar noi l-am gasit si in cartile de bucate de pe vremea parintilor. In anii ’70 facea furori la petreceri. E un tort aperitiv facut dupa aceeasi metoda ca un tort obisnuit, dar cu ingrediente pe care le-ai pune in mod normal in sandvisuri.

Peste afumat, legume proaspete, creme cu unt sau branza, maioneze si paine moale si pufoasa. Cam asa arata o reteta clasica de sandvis-tort. Evident, retetele pot fi adaptate cu ingredientele care iti plac tie. Noi iti prezentam una care ne-a luat ochii cand am vazut-o.

Sandvis-tort cu somon afumat si creveti

Ingrediente pentru 8-10 portii.

Pentru straturile de paine: 

  • 50g drojdie proaspata
  • 500 ml  apa calduta
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingurita zahar
  • 2 lingurite ulei de gatit
  • 165g faina integrala
  • 380-450g faina alba

Pentru crema cu peste:

  • 400 g herring afumat
  • 100 ml  maioneza
  • 100 ml smantana

Pentru crema de branza:

  • 300g  crema de branza
  • 300 ml smantana
  • 1 lingurita sare
  • ½  lingurita piper alb

Pentru sosul de mustar:

  • 1 ½ lingura zahar
  • 1 ½  lingura mustar Dijon
  • 1 ½ lingura mustar dulce
  • sare
  • 100ml ulei de gatit

Toppinguri:

  • 400g somon afumat
  • 1 ou fiert tare
  • 1 castravete mare
  • cateva ridichii
  • salata verde
  • patrunjel
  • unt
  • codite de creveti

Pregateste o painica din ingredinetele pentru straturile de blat, pe care sa o coci intr-o forma de tort cu pereti detasabili cu diametrul de 20-23 cm.

Dizolva drojdia in apa calduta, adauga sare, zahar si ulei si amesteca bine. Toarna acest amestec peste cele doua tipuri de faina (amestecate in prealabil) si framanta. Pune aluatul format intr-un bol si lasa-l la dospit timp de 45 de minute.

Mai framanta-l o data si pune-l in tava unsa. Lasa-l la dospit alte 45 de minute. Coace painea in cuptorul preincalzit la 200C timp de 35 de minute. Cand e gata lasa-o sa se raceasca acoperita cu un prosop. Apoi taie din ea, pe orizontala, 3 blaturi ca la tort.

Tip: Te poti folosi si de o paine rotunda cumparata, dar nu va arata la fel de bine.

Cat se coace painea poti sa pregatesti cremele si sosul. Intr-un bol amesteca herringul (curatat de oase), maioneza si smantana. Intr-un alt bol amesteca ingredinetele pentru crema de branza.

La sosul de mustar ai grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, altfel se va taia. Amesteca-le pe toate cu un mixer.

Asamblare:

Aseaza primul blat de paine pe o farfurie. Umezeste-l putin cu apa minerala. Unge-l  cu crema cu peste si acopera toata suprafata cu felii de castravete. Pune al doilea blat de paine, umezeste-l cu putina apa minerala, unge-l cu unt si pune felii subtiri de somon afumat. Presara deasupra sosul de mustar si adauga cateva frunze de salata verde tocate.

Pune si al treilea blat deasupra, umezeste-l si intinde crema de branza pe toata suprafata lui sip e laterale. Decoreaza cu felii de somon afumat, felii de ou fiert, felii de ridichie, codite de creveti, frunze de salata si patrunjel. Lasa sandvis-tortul la frigider cateva ore inainte de servire.

Imagine

Sursa : Saveur

Posted 18 iunie 2013 by marianzidaru in SANATATE

One response to “Te-ai gandit ca ai putea manca un tort la aperitiv? Da gata invitatii cu ceva neobisnuit.

Subscribe to comments with RSS.

  1. Reblogged this on Bursucel's Blog and commented:
    Must have!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Natura umana.

Cunoasterea vietii sub toate formele ne da puterea de a trai bine in aceasta forma a ei .

literatura e efortul inepuizabil de a transforma viaţa în ceva real

The priest: Aren't you afraid of hell? J. Kerouac: No, no. I'm more concerned with heaven.

Derivată din D.

You know my name, not my story.

Blog on Wheels

POWERED BY PASSION

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Laura Dobrescu

"Dragostea este ca un puzzle: greu de asamblat, dar minunat atunci cand toate piesele sunt asezate la locul potrivit." Steve Jobs

simis68's Blog

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Daniellaladana's Blog

La o ceasca de cafea...

Edge of Humanity Magazine

An Independent Non-Discriminatory Platform With No Religious, Political, Financial, or Social Affiliations

Me,Karelia

Nici un „azi” nu este prea puțin, nici un „mâine” nu este prea mult!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Poveștile Fabiolei

-the funny side of stories-

NOTE FALSE

soporific pentru pian şi pisică

Suflet in lumina!

This WordPress.com site is the bee's knees

lolandas

Cerul este ecranul universului nelimitat!

Reflections On Reality

Thoughts on Being Human and Living a Life of Passion, Joy, and Fun

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

Tainele frumusetii !

Despre noi femeile!

tamara88rodica

This WordPress.com site is the bee's knees

învaţă-mă să simt

o felie de viaţă, trecută prin filtrul peniţei

jurnalpentruzileleploioase

"I am the architect of my own destruction"

MARANXA

Lyrik & Philosophie

Diana Mandache's Weblog

Royal History (since 2008)

vorbepe.wordpress.com

de la lume adunate si de mine comentate

E-Motion

de Andrei Stipiuc

Adrian Niculae - 100% jurnalism

Lovesc unde doare mai tare

Legionwriter

"...The light shines in the darkness, and the darkness can never extinguish it."

corinastancu

A topnotch WordPress.com site

La capatul curcubeului

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Nimic nou sub soare

Toate-s vechi si noua toate/ce e rau si ce e bine/ tu te-ntreaba si socoate...

claudia

este o prăjitură dulce-acrișoară. (r)evolution keeps going...

Exist - Aici si Acum

Libertate , Sanatate , Bani , Iubire - Feminitate , Misiune Personala - Spiritualitate

Opus bay

Pobres putas cuando reina la Santa hipocresía.

Intre magie si vrajitorie

magie, teurgie, divinatii, potiuni, incantatii, tarot, magia cristalelor

Alexandru Chermeleu

Viziunea mea asupra omului nou este cea a rebelului in cautarea SINELUI, a fetei lui adevarate. Un om pregatit sa arunce toate mastile, toate caracterele prefabricate, toata ipocrizia, gata sa arate lumii cine este el cu adevarat. Si daca va fi iubit sau condamnat, respectat sau huiduit, incoronat sau crucificat, pentru el va fi acelasi lucru, fiindca A FI TU INSUTI este cea mare binecuvantare a EXISTENTEI. Un om adevarat, sincer, care cunoaste IUBIREA si COMPASIUNEA intelege ca oamenii sunt orbi, inconstienti cu spiritul adormit ~ OSHO (CARTEA DESPRE BARBATI)

Blog neinspirațional

...despre lupta cu morile de vânt

MariaBarbu Blog - IDEAL şi CREAŢIE

Despre Adevar si Realitate, despre Ideal si Creatie

Georgiana Iuliana Dinu (Pui mic)

Din suflet pentru suflet!

Krantzblog

Acasă la Gică Contra

%d blogeri au apreciat: