Vals Vienez
Originile valsului vienez dateaza din secolele 12 – 13 (XII – XIII) si se gasesc in dansul numit ‘Nachtanz’. Initial, valsul vienez a aparut in Bavaria si se numea ‘Germanul’. Totusi, unii pun sub semnul intrebarii aceasta origine a valsului vienez. Un articol care a aparut in revista pariziana ‘La Patrie’ (‘Patria’), pe 17 ianuarie 1882, pretindea ca valsul vienez a fost dansat pentru prima oara la Paris, in 1178, nu sub numele de vals, ci ca Volta din Provence. Probabil ca acesta este un dans in ritm de 3/4 pe care francezii il considera precursorul valsului vienez. Primele melodii de vals dateaza din 1770.
A fost introdus la Paris in 1775, dar a durat ceva timp pana sa devina celebru. In 1813, dl. Burgon condamna valsul ca fiind imoral. In 1916 valsul a fost acceptat si in Anglia; cu toate acestea, lupta impotriva lui nu se sfarsise. In 1833, o carte de ‘buna-purtare’ a fost publicata de dra. Celbart si, dupa parerea acesteia, desi femeilor casatorite le era permis sa danseze vals, acest dans era considerat ‘prea indecent pentru tinerele domnisoare’.
Vals Lent
Precursorul valsului lent a fost Boston, un dans important din SUA si introdus in Anglia de un ‘Club Boston’ foarte influent, in jurul anului 1874. Totusi, abia dupa 1922 a ajuns acest dans la fel de la moda ca tango-ul. Curios era faptul ca perechile dansau una langa alta total diferit de cum se danseaza acum. Imediat dupa primul razboi mondial. valsul lent a capatat o forma proprie. In anul 1921 s-a hotarat ca miscarea de baza ar trebui sa fie : pas, pas, apropiere.
Cand Victor Silvester a castigat campionatul in 1922, programul valsului lent englezesc nu continea decat o intoarcere la dreapta, una la stanga si o schimbare de directie (mai putin decat ceea ce invata un incepator in ziua de azi). In 1926 / 27 valsului lent i s-au adus imbunatatiri considerabile. Miscarea de baza a fost schimbata in pas – pas lateral – apropiere.
In consecinta, mult mai multe variatii au deveniot posibile. Ele au fost standardizate de Societatea Imperiala a Profesorilor de Dans (SIPD) si multe dintre ele inca se mai danseaza.
Lasă un răspuns