5 locuri in lume unde cerul instelat iti taie respiratia   Leave a comment


Imagine

Cer înstelat deasupra deșertului, Namibia

Din cauza poluării luminoase, cerul de deasupra marilor orașe nu mai are aproape nimic din strălucirea încă vizibilă în zonele rurale. Chiar și în acestea din urmă, luminile caselor sau ale stâlpilor de iluminat iau din frumusețea cerului nocturn, care apare astfel „sărăcit” pentru ochii care îl privesc de pe Pământ. În lume există însă câteva locuri care, datorită purității cerului pe timpul nopții, au primit statutul de rezervație naturală „cu cer negru”.

Aici, Calea Lactee, stelele sau meteorii („stelele căzătoare”) se văd foarte clar: nu există poluare luminoasă, iar peisajele înconjurătoare sporesc frumusețea cerului pe timpul nopții. Doar cinci locuri din lume au fost acceptate pe această listă selectă.

Statutul de rezervație naturală „cu cer negru” este oferit de Asociația Internațională „Cer negru” din Statele Unite ale Americii. Pentru a fi acceptate, zonele aspirante trebuie să treacă printr-un amplu proces în cadrul căruia nivelul de poluare luminoasă va fi monitorizat foarte strict.

Recunoscute pentru calitatea excepțională a cerului înstelat, cele cinci rezervații atrag o mulțime de turiști veniți în căutarea unui cer limpede. Interesul lor a dat naștere unui nou tip de turism, numit astro-turism.

Imagine

Cer înstelat în rezervația naturală „cu cer negru’ Mont-Megantic, Canada

Imagine

Cer înstelat, Brecon Beacons, Marea Britanie

1. Parcul Național „Brecon Beacons” din Țara Galilor,Marea Britanie. Pentru a fi acceptat ca rezervație naturală „cu cer negru”, reprezentanții Parcului „Brecon Beacons” i-au informat pe locuitorii din zonă în legătură cu măsurile simple pe care le-ar putea lua pentru a reduce poluarea luminoasă. De exemplu, una dintre măsuri era orientarea în jos a luminilor din exteriorul locuințelor, pentru a nu afecta strălucirea vizibilă a stelelor.

„Treptat, pierdem noaptea în favoarea poluării luminoase, care erodează priveliștea cerului pe timpul nopții. Din ce în ce mai puțini oameni pot vedea Caleea Lactee din grădinile lor. Nu este doar o pierdere estetică; este o pierdere a unei părți din cultura noastră și a copiilor care ar fi devenit oameni de știință dacă scâteia interesului ar fi fost aprinsă de priveliștea unui cer întunecat în timpul nopții. Cele mai bune priveliști ale cerului pe timpul nopții se află în locuri precum Brecon Beacons, care s-au dedicat protecției și restaurării cerului nocturn, pentru ca toți să se bucure de el”, apreciază Martin Morgan-Taylor, membru în board-ul Asociației Internaționale „Cer negru”, citat de site-ul oficial alParcului „Brecon Beacons”.

„Lumina de la stele și galaxii îndepărtate are nevoie de sute, mii, chiar milioane de ani pentru a ajunge la noi. Ce păcat dacă o pierdem tocmai în ultima milionime de secundă a călătoriei sale”, apreciază și Bob Mizon, coordonatorul Campaniei pentru rezervații naturale „cu cer negru”, desfășurată de Asociația Astronomică Britanică, ce viza reducerea poluării luminoase.

În afară de admirarea unui cer minunat, turiștii care vin în Parcul Național „Brecon Beacons” se pot plimba prin văile înverzite ale rezervației, unde vor vedea cascade, chei pline de ferigi sau lanțuri muntoase.

„Astro-turismul este tot mai la modă în ultimii ani, iar mulți localnici implicați în activități de turism în Parcul Național s-au echipat cu telescoape și hărți ale cerului pentru a-i ajuta pe oaspeții lor să se bucure din plin de cerul înstelat”, arată Punch Maughan, director al oficiului de turism din „Brecon Beacons”.

ImagineImagine

2. Parcul Național „Exmoor” din sud-vestul Marii Britanii a fost primul loc din Europa desemnat rezervație naturală „cu cer negru”. Este o zonă cu un peisaj foarte diversificat: de la mlaștini și râuri, la păduri, țărmuri superbe și dealuri unde copiii pot călări ponei.

3. În rezervația naturală „cu cer negru” Mont-Megantic, din Quebec, Canada, turiștii pot vizita și Observatorul Astronomic Popular, unde vor privi printr-un telescop spre una dintre cele mai frumoase bolte cerești din lume. Observatorul se află în vârful unui munte, locul fiind cel mai înalt punct din Quebec accesibil cu mașina. Muntele Megantic are o altitudine de 1.102 metri. Dincolo de stele și galaxii, cerul din această rezervație este luminat uneori și de aurora boreală.

4. Situată într-o zonă montană spectaculoasă, rezervația „cu cer negru” Aoraki Mackenzie din Noua Zeelandă se bazează foarte mult pe astro-turism pentru a atrage vizitatori în regiune. Vizitatorii pot privi cerul la Observatorul universitar „Muntele John”, la Centrul alpin „Sir Edmund Hillary” sau pot opta pentru unul dintre tururile organizate de tour-operatori care le pun la dispoziție echipamente speciale (binoclu etc) pentru a vedea cerul pe timpul nopții cât mai bine.

5. Total diferită de celelalte patru rezervații, rezervația naturală „cu cer negru” Namibrand, din Namibia, este singura rezervație de acest fel de pe continentul african. Aici, munții ascuțiți și dealurile domoale sunt înlocuite de tăcutele dune de nisip roșii, deasupra cărora strălucește un cer nocturn senzațional.

Posted 28 iunie 2013 by marianzidaru in NATURA

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Natura umana.

Cunoasterea vietii sub toate formele ne da puterea de a trai bine in aceasta forma a ei .

literatura e efortul inepuizabil de a transforma viaţa în ceva real

The priest: Aren't you afraid of hell? J. Kerouac: No, no. I'm more concerned with heaven.

Derivată din D.

You know my name, not my story.

Blog on Wheels

POWERED BY PASSION

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Laura Dobrescu

"Dragostea este ca un puzzle: greu de asamblat, dar minunat atunci cand toate piesele sunt asezate la locul potrivit." Steve Jobs

simis68's Blog

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Daniellaladana's Blog

La o ceasca de cafea...

Edge of Humanity Magazine

An Independent Non-Discriminatory Platform With No Religious, Political, Financial, or Social Affiliations

Me,Karelia

Nici un „azi” nu este prea puțin, nici un „mâine” nu este prea mult!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Poveștile Fabiolei

-the funny side of stories-

NOTE FALSE

soporific pentru pian şi pisică

Suflet in lumina!

This WordPress.com site is the bee's knees

lolandas

Cerul este ecranul universului nelimitat!

Reflections On Reality

Thoughts on Being Human and Living a Life of Passion, Joy, and Fun

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

Tainele frumusetii !

Despre noi femeile!

tamara88rodica

This WordPress.com site is the bee's knees

învaţă-mă să simt

o felie de viaţă, trecută prin filtrul peniţei

jurnalpentruzileleploioase

"I am the architect of my own destruction"

MARANXA

Lyrik & Philosophie

Diana Mandache's Weblog

Royal History (since 2008)

vorbepe.wordpress.com

de la lume adunate si de mine comentate

E-Motion

de Andrei Stipiuc

Adrian Niculae - 100% jurnalism

Lovesc unde doare mai tare

Legionwriter

"...The light shines in the darkness, and the darkness can never extinguish it."

corinastancu

A topnotch WordPress.com site

La capatul curcubeului

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Nimic nou sub soare

Toate-s vechi si noua toate/ce e rau si ce e bine/ tu te-ntreaba si socoate...

claudia

este o prăjitură dulce-acrișoară. (r)evolution keeps going...

Exist - Aici si Acum

Libertate , Sanatate , Bani , Iubire - Feminitate , Misiune Personala - Spiritualitate

Opus bay

Pobres putas cuando reina la Santa hipocresía.

Intre magie si vrajitorie

magie, teurgie, divinatii, potiuni, incantatii, tarot, magia cristalelor

Alexandru Chermeleu

Viziunea mea asupra omului nou este cea a rebelului in cautarea SINELUI, a fetei lui adevarate. Un om pregatit sa arunce toate mastile, toate caracterele prefabricate, toata ipocrizia, gata sa arate lumii cine este el cu adevarat. Si daca va fi iubit sau condamnat, respectat sau huiduit, incoronat sau crucificat, pentru el va fi acelasi lucru, fiindca A FI TU INSUTI este cea mare binecuvantare a EXISTENTEI. Un om adevarat, sincer, care cunoaste IUBIREA si COMPASIUNEA intelege ca oamenii sunt orbi, inconstienti cu spiritul adormit ~ OSHO (CARTEA DESPRE BARBATI)

Blog neinspirațional

...despre lupta cu morile de vânt

MariaBarbu Blog - IDEAL şi CREAŢIE

Despre Adevar si Realitate, despre Ideal si Creatie

Georgiana Iuliana Dinu (Pui mic)

Din suflet pentru suflet!

Krantzblog

Acasă la Gică Contra

%d blogeri au apreciat: