Toata lumea stie ce este acela un deja-vu, insa nu toata lumea a auzit despre deja vecu, deja senti sau deja visite. In primul rand, ceea ce este numit “deja vu” nu este de fapt un deja vu, ci numai un soi de deja vu. Potrivit psihologului Arthur Funkhouser, exista trei tipuri de experiente de tip deja vu: deja vecu, deja senti si deja visite.
Deja vecu poate fi tradus prin “Deja am experimentat acest lucru” si aproape intotdeauna cand cineva vorbeste despre deja vu, de fapt in realitate vorbeste despre deja vecu. Desigur, o asemenea generalizare si caracterizare ale celor doi termeni este complet geresita. Insa ce este de fapt o experienta deja vecu? Mai intai, aceasta implica mult mai mult decat niste stimuli simpli vizuali, de aceea identificarea sa cu termenul deja vu, ceea ce inseamna “Am vazut deja acest lucru” este complet gresita. Acest sentiment contine mult mai multe detalii si informatii, iar persoana care il experimenteaza simte ca totul este exact precum a fost in trecut.
Experienta Deja senti are de-a face exclusiv cu emotiile umane si setraduce prin “Deja am simtit acest lucru“. Spre deosebire de celelalte doua tipuri de deja vu, deja senti nu include nuanta de paranormal si este cateodata complet natural. Deosebit de interesant este faptul ca multi pacienti cu epilepsie experimenteaza deseori deja senti, ceea ce poate ajuta in cadrul cercetarilor asupra celorlalte doua tipuri de deja vu.
In cele din urma, deja visite este un sentiment mult mai specific: acesta este senzatia paradoxala ca stim un loc pe care nu l-am mai vizitat niciodata. Acest fenomen, ca de exemplu, atunci cand vizitati pentru prima data un oras, stiti exact cum sa ajungeti la destinatie, in ciuda faptului ca acest lucru este practic imposibil. Cu toate ca aceasta experienta se intampla foarte rar, cateva teorii au propus o explicatie a fenomenului: experiente extra-corporale si reincarnarea, ca explicatii logice simple. Fenomenul a fost studiat de catre Carl Jung si a fost descris in ziarul On synchronicity in 1952.
Diferenta esentiala dintre experintele de deja vecu si cele de deja visite este faptul ca in cazul primului, rolul dominant il joaca emotia, in timp ce in cazul celui de-al doilea legatura este in principal cu dimensiunea geografica si spatiala.
Cel mai comun si interesant caz de deja vu este deja vecu, care este confirmat prin numarul de studii si experimente caruia i-au fost dedicate pentru a explica fenomenul.
sursa: www.learning-mind.com
Mulţumesc!
Cu drag,Doru! Marian
Cu drag,Doru! Marian
ahaaa, deci cam asa sta treaba cu deja vu! multumesc de info 🙂
Cam asa ceva, iluminisme! Cu drag, Marian
Ce sa zic…m-am luminat si eu dupa o jumatate de secol de unic „deja vu” acum stiu ca e multiplu! :)))))))Multumesc, Marian!
Cu drag,Gela! 🙂