In Ayurveda, termenul sanscrit sattva este utilizat pentru a indica toate acele stari care sunt pe deplin armonioase, avand deci sensul general de „armonie”. In general, armonia (sattva) reprezinta o concordanta, un acord, o potrivire a elementelor componente ale unui intreg. In contextul notiunilor incluse in stiinta milenara a sistemului Ayurveda, intregul caruia urmarim sa-i cunoastem starea de armonie (sattva) specifica poate fi ori fiinta umana (microcosmosul uman), ori o anumita structura vie (a unei plante spre exemplu), ori o anumita forta vitala sau energie subtila, ori un anumit constituent corporal sau o anumita substanta fizica.
Stiinta straveche a sistemului traditional Ayurveda porneste de la premiza esentiala conform careia starea de sanatate veritabila (svasthaya) a unei fiintei umane este intotdeauna expresia unei armonii depline (sattva), care se manifesta atunci la toate nivelele.
Privind lucrurile din aceasta perspectiva, starea de armonie (sattva) constituie punctul de referinta al oricarei evaluari a starilor fizice, psihice sau mentale ale fiintei umane. In practica ayurvedica, fiecare dintre substantele si energiile subtile care se manifesta in calitate de constituenti corporali (dhatu-uri), si care astfel contribuie la structurarea (alcatuirea) specifica a microcosmosului fiiintei umane (atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere subtil) sunt evaluate (caracterizate) pornind intotdeauna de la descrierile corespunzatoare starilor specifice de armonie (sattva).
Fiecare dintre cele trei forte subtile vitale primare (vata, pitta si kapha) prezinta o anumita stare specifica de armonie (sattva).
Prin starea de armonie (sattva) corespunzatoare unei dosha vom intelege concordanta, acordul si manifestarea unitara (potrivirea sau coordonarea) care trebuie sa existe intre cele cinci componente, care formeaza impreuna cate o dosha, sau pe scurt manifestarea concordanta (armonioasa) a tuturor celor cinci sub-dosha-uri ale unei dosha.
Caracteristicile starii de armonie (sattva) ale fiecarei dosha (vata-sattva, pitta-sattva si kapha-sattva) constituie intotdeuna reperul esential al oricarui proces de armonizare a naturii individuale, care are loc prin trezirea si amplificarea aspectelor benefice, corespunzatoare predominantei constitutionale si eliminarea aspectelor negative (rajas si tamas).
De asemenea, cele sase energii subtile corespunzatoare gusturilor (rasa) prezinta fiecare o anumita stare de armonie (sattva) specifica, care caracterizeaza in mod unic fiecare astfel de energie subtila, prin intermediul anumitor stari corespondente. De asemenea, in acelasi context, armonia (sattva) reprezinta unitatea contrariilor in intrega manifestare.
sursa: ayus.ro
Lasă un răspuns