Sundao este o metodă veche tradiţională de formare a minţii şi corpului, care s-a menţinut şi s-a dezvoltat în Coreea.
Această tehnică a apărut aproximativ acum 9700 de ani, în regiunea lacului Baikal. Oamenii din acele timpuri îndepărtate au ajuns să dobândească cunoştinţe care le-au permis să-şi umple corpurile „cu lumină”, fiind considerate nişte informaţii secrete, care ajută la menţinerea sănătăţii corpului fizic.
Totodată există credinţa că Sundao este părintele a două tehnici foarte cunoscute: yoga şi Qigong, care din zona lacului Baikal s-au răspândit în India şi China. Tehnica Sundao s-a păstrat în Coreea antică. Perioada maximă de dezvoltare a fost în timpul celor Trei Regate (aproximativ 300-700 de ani î.Hr.). Cu toate acestea, în vremea persecuţiilor politice din timpul dinastiei Cho-San şi a dominaţiei japoneze mulţi dintre practicanţii acestei discipline spirituale au fost nevoiţi să se refugieze în munţi.
Astfel, până în 1967 Sundao s-a practicat în secret în munţi; apoi maestrul Chang San a adus din nou această tehnică printre oameni. Dorinţa lui a fost ca oamenii din întreaga lume, indiferent de religie, rasă şi naţionalitate, să fie mai sănătoşi şi să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii.
În aprilie 1970, maestrul Chang San a înfiinţat Sundao Training Center din Seul, Coreea de Sud. Din acel moment un mare număr de oameni, de diferite naţionalităţi, împreună cu coreenii, practică Sundao.
În prezent, astfel de centre există şi în alte zone de pe glob, nu doar în Coreea de Sud. Unul dintre ele este Institutul Natural de Vindecare Sundao din Los Angeles, Statele Unite. Acesta a fost înfiinţat de Master Jay Shin Yu.
Master Yu practică în California şi Arizona. De asemenea călătoreşte şi ţine seminarii în multe alte ţări cum ar fi Rusia, Ucraina, Germania, Romania, Polonia.
Introducere în practica Sundao
La început a fost perfecţiunea. Intrăm în această lume cu amintirea acestui adevăr înrădăcinat în inimi. Aceasta ne menţine obiectivul interior şi legătura noastră cu spiritul. Stresurile şi suferinţele vieţii, ceea ce experimentăm şi reacţia noastră la aceste experienţe ne pot întuneca amintirea şi înceţoşa cunoaşterea lăuntrică. în absenţa unui sens dat adevăratului nostru scop, nu putem trăi pentru a ne împlini pe deplin potenţialul. Ne aflăm în căutarea unor metode menite a ne readuce echilibrul şi seninătatea, încercând să ridicăm vălul care s-a aşternut peste felul în care ne percepem pe noi înşine, în scopul redescoperirii adevăratei noastre esenţe.
Sundao (Sun-do, Shinsundo, Kooksundo, Dahnhak), disciplină tradiţională şi străveche taoistă este una dintre aceste căi. Sundao este o practică de antrenare a minţii şi corpului pentru a obţine dezvoltarea fizică, mentală şi spirituală – metodă care ne face capabili de a ne integra şi armoniza întreaga fiinţă – minte, corp şi spirit. Această practică, a cărei istorii datează de 9.700 de ani, combină o serie de posturi fizice şi tipare de respiraţie abdominală menite a cultiva, echilibra şi reglementa sistemul energetic intern al organismului (Ki/Qi).
Arta şi practica Sundao îşi are originea în vremuri străvechi, în Răsăritul Asiei, unde ea s-a păstrat sub forma taoismului de munte, ca tehnică practicată în izolare. Acesta a înflorit în Coreea antică, în timpul epocii celor trei regate (cca 300-700 d.I.H). Persecuţiile politice din timpul dinastiei Chosun şi a perioadei dominaţiei japoneze, totuşi, au făcut ca arta Sundao să fie forţată să se refugieze în munţi, până ce maestrul Chungsan a readus-o la lumină, publicului, în 1967. La vârsta de 12 ani, Chngsan l-a întâlnit pe maestrul Chungwoon, în Munţii Tae Hahk, devenindu-i acestuia discipol şi primind de la el lecţii de Sundao vreme de mai bine de 20 de ani. în 1967, el a venit din munţi şi a deschis un Centru de practică Sundao la Seul, în Coreea, în 1970. De atunci, mulţi au venit să practice Sundao şi să se bucure de beneficiile acestei tehnici.
Practica Sundao se bazează pe principiile filosofiei şi medicinii orientale. Potrivit filosofiei orientale, qi-ul reprezintă energia fundamentală pe care se întemeiază universul. Ordinul, tiparele şi ciclurile universale sunt create de transformările acestui qi. Qi există în chiar polaritatea Yin-Yang şi în cele cinci elemente, care stau la baza oricărei creaţii: apa, focul, lemnul, metalul şi pământul.
În practica Sundao, individul acţionează pentru a-şi echilibra propria energie vitală (qi). în filosofia occidentală, avem conceptul unui individ care este autonom, care este separat de cosmos şi de natură. Această perspectivă a dus la toate progresele fără precedent ale tehnologiei, dar şi la materialism, la epuizarea resurselor naturale şi la pierderile de natură spirituală. în gândirea orientală, prin folosirea conceptului de Dao sau Tao (care reprezintă ordinea naturală a lucrurilor, forţa care curge prin toate fiinţele, ca şi prin univers) se recunoaşte intercorelaţia existentă între sistemele energetice ale omului, ale naturii şi ale cosmosului, căutându-se acel echilibru, care sincronizează sistemul energetic uman cu cel al universului. Aceste concepte sunt evidente în principiile Sundao, care îşi propune să cultive atât corpul, cât şi mintea, prin activarea creaţiei şi evoluţiei, pentru participarea cum se cuvine la legile universului şi, de fapt, pentru a ne îndruma către regăsirea adevăratului nostru sine.
Conceptul lui qi respinge credinţa occidentalilor în dualitatea dintre material şi spiritual sau dintre corp şi minte, punând în locul ei ideea existenţei unei interdependenţe între lumile materială şi spirituală. în Occident, separaţia dintre minte şi corp a dat naştere unor diviziuni care au făcut din spiritual domeniul religiei, din minte – domeniul psihologiei, iar din corp ceva care trebuie abordat mecanic (prin exerciţii) sau chimic (prin medicină). în filosofia Orientului, pornind de la premisa existenţei unei interdependenţe între spirit, minte şi corp, s-au putut dezvolta concepte diferite asupra sănătăţii şi vindecării.
Pentru gândirea orientală, bunăstarea fizică, emoţională şi spirituală sunt intim corelate.
Practicarea tehnicilor Sundao reflectă aceste gânduri, care nu au fost decât recent recunoscute de medicina şi ştiinţa occidentală. Sundao întăreşte qi-ul prezent în corp, astfel încât să se poată vindeca orice neajuns sau tulburare fizică, mentală şi emoţională. în plus, printr-o practică regulată, sistemul imunologic va fi întărit în faţa oricăror ameninţări viitoare cu vreo infirmitate. Practicat în mod regulat, Sundao poate duce la o mai bună stare de sănătate, la un somn mai bun, la un tonus sporit, un metabolism mai eficient şi o mină mai strălucitoare. Sundao este practica prin care se lucrează cu energia vitală, în sensul unei îmbunătăţiri a sănătăţii şi armoniei din corp, inimă şi spirit.
Ceea ce face din Sundao ceva diferit de alte practici energetice este că el este o metodă integrată şi sistematică, pe care oricine o poate învăţa şi practica. Nu este nevoie decât de sinceritate şi intenţie. Sundao este o disciplină, un antrenament pas cu pas, bazat pe starea spirituală şi fizică a fiecăruia dintre cei care o practică, pentru a-şi dezvolta corpul şi spiritul. Nu este o disciplină inventată sau promovată de nicio persoană individuală sau grup. Este, mai degrabă, o străveche practică de care poate beneficia oricine, indiferent de religie, ideologie, vârstă, abilităţi atletice sau stare fizică de sănătate. Printr-o practică conştientă, această disciplină poate conduce la o bună stare generală de sănătate, la o revitalizare a forţei vitale, la prevenirea bolilor şi la satisfacerea dezideratului instinctiv uman de a trăi o viaţă sănătoasă şi îndelungată.
Acest lucru se realizează printr-o combinaţie de poziţii şi tehnici de respiraţie. Respiraţia este unul din factorii esenţiali şi determinanţi ai stării de sănătate a corpului, minţii şi emoţiilor. Tiparele de respiraţie (felul cum respirăm) ne afectează în mod direct energia vitală qi. în corpul omenesc, energia qi circulă pe nişte căi energetice numite meridiane. Datorită unei respiraţii necorespunzătoare, provocată de traume fizice, emoţionale, o alimentaţie nepotrivită, tipare rigide de gândire sau stres, qi se poate diminua sau bloca întrutotul. Când au loc astfel de blocaje, curgerea firească a conştiinţei şi emoţiilor este întreruptă şi pot apărea bolile. Metodele de respiraţie Sundao exercită o puternică influenţă asupra cantităţii şi calităţii energiilor fizice, mentale şi spirituale. în timpul practicării Sundao, exerciţiile de întindere şi alte posturi, care activează căi energetice specifice, se realizează cu ajutorul unor tipare specifice de respiraţie. Astfel pot fi eliberate unele blocaje ale energiei qi care va putea să curgă liber prin tot organismul.
Sistemul de antrenament Sundao cuprinde trei stagii de practică: Chung Gahk Do, Tong Ki Bup şi Sundao Bup.
în prima, Chung Gahk Do, accentul este pus pe antrenarea corpului.
în stagiul Tong Ki Bup, accentul se pune pe antrenamentul spiritual.
în stagiul final, practica se concentrează asupra unificării depline a minţii şi corpului cu universul.
În practicarea Chung Gahk Do, începem, la încălzire, printr-o recirculare şi distribuire a qi (adică Ki-Hyul Sunwhan Yutong Bup). Imediat după exerciţiul de încălzire, trecem la exerciţiul principal. în cadrul exerciţiului principal, facem antrenament pe respiraţie din Danchun (abdomenul inferior), combinată cu poziţii speciale şi meditaţie (Danchun Haengong). Există 50 de poziţii în Choong-Ki Danbup, 23 de poziţii în Kun-Gon Danbup, şi 360 de poziţii în Won-ki Danbup. După exerciţiul principal, terminăm printr-un exerciţiu de încheiere, care antrenează qi-ul care s-a păstrat de pe urma respiraţiei Danchun spre a fi circulat prin corp, şi Ki-Shin Bup, care întăreşte organele interne ale organismului. Practicarea Chung Kahk Do întăreşte Yuan Qi (qi-ul moştenit sau prenatal), menţine un Danchun plin de energie şi face să circule energia prin fiecare dintre sistemele de meridiane de acupunctură. Prin acest proces, mintea vă va fi împrospătată şi corpul revigorat. Orice discordanţă ar exista în corp sau minte va dispărea în mod spontan; veţi resimţi adevărata stare de sănătate şi deschiderea porţilor înţelepciunii, ceea ce vă va îngădui să vă priviţi viaţa cu claritate şi onestitate.
La încheierea stagiului Chung Kahk Do, veţi începe practicarea Tong Ki Bup. în acest stagiu, cerul şi omul se află într-o adevărată armonie şi veţi putea resimţi care este adevăratul înţeles al aceste practici. După stagiul Ton Ki Bup, Sun Do Bup, ultimul stagiu din Sundao vă va aduce armonia ultimă, desăvârşită a universului.
Preceptele Sundao:
- Chung Shi (Atenţia corectă)
- Chung Sie (Vederea corectă)
- Chung Gahk (Trezirea corectă)
- Chung Do (Calea corectă)
- Chung Haeun (Purtarea corectă)
Vindecare prin Sundao
Practica Sundao influenţează corpul fizic, sănătatea emoţională şi spirituală.
Emoţional, Sundao ne ajută să ne întoarcem către maestrul numit „copilul interior”. Acesta reprezintă o energie specială, numită adeseori vitalitate, pe care copiii mici o au din abundenţă. însă noi, ca adulţi, datorită educaţiei, pierdem contacul cu ea. Dar prin aplicarea unor tehnici energetice speciale, aceste energii pot fi reînviate şi readuse în corp.
Exerciţiile fizice sunt concepute pentru a deschide canalele meridiane şi pentru a creşte fluxul de energie, care permite ca procesul de vindecare să se desfăşoare în mod natural. Efectuarea acestor exerciţii creşte felxibilitatea, echilibrul şi îmbunătăţeşte sănătatea. Ele sunt concepute astfel încât toţi muşchii, tendoanele, articulaţiile, organele şi glandele să funcţioneze în mod corespunzător, oxigenarea să fie suficientă, trecând prin sângele care circulă în tot organismul.
Sănătatea mintală în Sundao se bazează pe cinci principii care nu reprezintă nişte convingeri speciale şi nici nişte ritualuri anume. Fiecare principiu derivă din cel precedent. Acestea sunt – minte dreaptă ( care nu acţionează individualist; este o minte care se află în relaţie cu lumea şi natura, fără dogme artificiale, etc.), viziune corectă, trezire, cale dreaptă şi comportament corect.
Metoda Sundao se poate învăţa uşor şi poate fi practicată de oricine. Elementele necesare sunt sinceritatea şi intenţia. Această disciplină dezvoltă traptat corpul şi spiritul, începând cu starea în care vă aflaţi în acest moment. Ea se poate practica şi poate fi benefică pentru toată lumea indiferent de religie, ideologie, vârstă, capacitate fizică şi sănătate.
Participanţii la seminariile de Sundao au observat o influenţă pozitivă în următoarele:
Leziuni şi tulburări emoţionale:
- coşmaruri
- disfuncţie sexuală
- depresie
- frică
- hiperactivitate
- insecuritate
- insomnie
- lipsă de concentrare
- oboseală
- preocupare
- singurătate
- stres
- traumă
- vină
- viol şi abuz sexual.
Boli fizice:
- alergii
- artrită
- astm
- boli de piele
- diabet
- dureri de cap
- dureri musculare
- dureri de spate
- imunodeficienţă
- probleme ale articulaţiilor
- probleme de respiraţie
- probleme ginecologice
- sinuzită.
Corectarea unor dependenţe:
- alcool
- cafea
- droguri
- fumat
- supraponderabilitate.
Aspecte psihologice:
- creează starea psihologică pentru „prosperitate internă”
- creşte motivaţia personală
- creşte sentimentul de stabilitate în situaţii de stres
- formează un sentiment de iubire pentru trup
- îmbunătăţirea relaţiilor cu ceilalţi oameni
- stabileşte o percepţie optimistă a realităţii.
Practica Sundao
Sundao, această discplină spirituală cuprinde mai multe categorii:
Warm-Sundao (încălzire prin Sundao)
Warm-Sundao are drept scop activarea întregului sistem energetic din corpul uman. Exerciţiile sunt concepute pentru a deschide canalele merdiane şi pentru a creşte fluxul de energie, ceea ce permite ca procesul de vindecare să se desfăşoare în mod natural.
Potrivit medicinei orientale trupul nostru este un sistem de meridiane, care are o legătură directă cu circulaţia sângelui şi cu muşchii. O persoană poate fi flexibilă şi puternică în acelaşi timp. Atunci când muşchii prezintă o tensiune cronică (se simte ca o slăbiciune constantă), înseamnă că energia nu ajunge în anumite părţi ale organismului. Totodată înseamnă că există o alimentare slabă cu oxigen şi sânge. în principiu, aceasta este cauza imediată a unei boli.
Exerciţiile de Sundao cresc flexibilitatea, echilibrul şi îmbunătăţesc starea de sănătate. Această practică este astfel concepută încât implică toţi muşchii, tendoanele, articulaţiile şi glandele, ajutându-le să funcţioneze corespunzător. De asemenea se obţine oxigen suficient, iar sângele circulă în tot organismul.
Deeper Sundao (respiraţie profundă Sundao)
Deeper Sundao se bazează pe concentrarea respiraţiei pe abdomenul inferior şi pe anumite poziţii speciale ale corpului – numite poziţii de respiraţie. Se respiră pe o melodie specială care în vechime era cântată de maestru. Aceasta a fost transmisă din generaţie în generaţie, de la învăţător la ucenic.
Melodia se cântă cu un flaut din bambus, care în coreeană se numeşte Daekyum. în fundal se aude sunetul unui val şi cântecul păsărilor, toate urmând un anumit ritm.
Acest ritm reglează durata unei inspiraţii şi a unei expiraţii, precum şi schimbarea atitudinii în timpul desfăşurării acestor exerciţii.
Se combină respiraţia profundă cu tensiunea care se formează în timpul unei posturi. Astfel se creează o concentrare foarte bună şi se ajunge la o stare de calm.
Posturi structurale şi de tensionat
În Sundao s-a dezvoltat o tehnică specială de a lucra cu energiile. Este vorba despre dorinţa omului de a sta în anumite poziţii creând durere şi tensiune în muşchi. Atunci când o persoană rezistă suficient de mult, energia începe să sculpteze blocuri. Multe dintre posturi se asociază cu energizarea abdomenului, deoarece stomacul este un loc central, nu doar în corp, ci şi în sistemul nostru energetic. Abdomenul este ca un rezervor de energie. Cea mai mare cantitate de energie pe care o primim de la mamă vine la noi prin cordonul ombilical. Această energie este proiectată pentru creşterea omului, însă în timp aceasta ajută la punerea în aplicare a posibilităţilor de creaţie. De obicei temerile, durerea emoţională şi alte sentimente se suprapun peste această energie.
Aceste exerciţii de posturi pot penetra canalele energetice, revitalizând locul şi făcând posibilă plecarea energiei din acest cerc vicios care sunt suferinţele, ajutând astfel fiinţa să-şi realizeze întregul potenţial.
Practici de vindecare în perechi
În Sundao se acordă o atenţie deosebită metodei de lucru în perechi. Prin această modalitate se învaţă a lua contact cu energia, a interacţiona cu lumea şi în lume.
Acest tip de lucru se practică prin intenţie şi anumite tehnici care pot echilibra sistemul nostru energetic. Efectele sunt vizibile atât la nivel fizic cât şi la nivel emoţional şi spiritual.
Împărtăşire în grup
Acestea sunt nişte interviuri speciale care se iau pe tot parcursul seminarului. Sunt concepute pentru a conecta experienţa senzaţiilor corporale cu capacitatea de înţelegere a fiinţei umane.
sursa : http://www.floarea-vietii.ro
Reblogged this on diabolikmind.
MULTUMESC! ❤ SA FIE CU FOLOS !
multumesc ❤
Pingback: SUNDAO – DISCIPLINA SPIRITUALA | radupopescublog
Foarte frumoasa prezentarea d-voastra despre Sundao. Va informez ca Master Yu vine din nou in Romania, in luna martie si mi-ar placea sa va invit pe 14-15 martie 2015, la seminarul de la Bucuresti. Gasiti mai multe detalii pe https://www.facebook.com/events/658407470953065/ Va asteptam cu mare drag 🙂
Multumesc! Daca o sa pot ajunge, cu mare drag!