METODA STERNBERG ~ TRIUNGHIUL IUBIRII : Cele 7 tipuri de iubire   1 comment


„Iubirea este inrudirea omului cu Dumnezeu.

Ea uneste la maxim persoanele umane fara sa le confunde.

In iubire se arata plenitudinea existentei.”

Dumitru Staniloae

 

 

Imagine

 

 

Metoda Sternberg – Triunghiul iubirii: Cele 7 tipuri de iubire

 

Wyoming Robert Sternberg ne ajuta sa ne reprezentam iubirea.

Triunghiul iubirii se refera la cele 3 dimensiuni importante ale iubirii: intimitatea, pasiunea, angajamentul.

Psihologia se straduieste in continuare sa gaseasca raspunsul la intrebarea cum putem defini iubirea, scrie publicatia de specialitate Psychology Today.

O buna teorie o ofera Wyoming Robert Sternberg care ne ajuta sa ne reprezentam iubirea. Triunghiul iubirii se refera la cele 3 dimensiuni importante ale iubirii: intimitatea, pasiunea, angajamentul.

 

Triunghiul iubirii – Metoda Sternberg

Imagine

 

In varful triunghiului se afla intimitatea, ceea ce putem numi extinderea a ceea ce inseamna o relatie caracterizata de sentimente de apropiere, conexiune si legatura emotionala puternica.

Latura angajamentului reflecta decizia de a sta sau nu in acea relatie. Persoanele care sunt puternic legate si care au un angajament puternic fata de relatia lor sunt gata sa munceasca din greu pentru a mentine stabilitatea acelei iubiri, chiar daca uneori este vorba si despre momente mai dificile.

In final, pasiunea reflecta intensitatea dorintei sexuale, dintre parteneri. Dorinta poate sa prinda forma atasamentului romantic, ca si dorinta sexuala adanca, cat si dorinta de a fi cu partenerul tau.

Modelul Sternberg sustine ca, pe masura ce relatia se fundamnteaza, iubirea pasionala se transforma in iubirea de cuplu. Atractia sexuala puternica adauga condiment in iubire, dar pentru durata unei relatii, mai importante sunt angajamentul si intimitatea.

 

Senzatia de a impartasi bune si rele cu cineva, dar si a avea teluri comune, ca si dorinta de a petrece timp impreuna chiar si tacand, sunt moduri de a construi legaturi emotionale puternice.

Cele 7 tipuri de iubire

1. Iubirea de cuplu

Sunteti impreuna de cativa ani, va simtiti inca foarte legati si conectati emotional, dar sunt momente cand nu mai simtiti aceeasi pasiune unul fata de celalalt.

Aceasta iubire o gasim adesea in cuplurile care au mariaje indelungate. In cazul lor, pasiunea a disparut, dar totusi iubirea se consuma prin afectiune adanca si angajament la fel de viu. Iubirea de cuplu se construieste alaturi de o persoana cu care iti imparti viata, dar fata de care nu mai ai ataractie fizica sau sexuala. Este mai puternica decat prietenia, datorita angajamentului. Este o forma de iubire pe care o avem si fata de membri apropiati ai familiei, dar si fata de prieteni foarte apropiati.

* Iubire care este puternica in punctele angajamentului si al intimitatii.

 

2. Dragostea nebuna

Intre voi exista o foarte mare atractie sexuala, nevoia intimitatii fizice si romantice. Totusi, din alte puncte de vedere nu va simtiti foarte apropiati. Nu ati planificat un viitor impreuna si de fapt, nu v-ati gandit la vreo forma de conexiune pe termen lung. Uneori este vazuta ca „dragoste la prima vedere”. Dar, fara intimitate si fara componenta angajamentului, aceasta iubire dispare la fel de neasteptat cum a aparut.

*O iubire puternica doar din punctul de vedere al intimitatii si pasiunii.

 

3. Iubirea golita

Sunteti casatoriti sau coabitati de multa vreme si inca va mai afirmati, verbal, dragostea, unul fata de celalalt. Cu toate acestea admiteti amandori ca s-a pierdut mult din conexiunea emotionala si de asemenea, dorinta sexuala pe care o aveati in trecut.

Uneori, o iubire puternica se deterioreaza, dar angajamentul ramane la fel de intens, chiar daca pasiunea si intimitatea au murit. In culturile unde casatoriile sunt aranjate, relatiile incep insa, din acest punct.

* O iubire care a ramas puternica doar in unghiul angajamentului.

 

4. Iubirea ilusorie

Sunteti impreuna de ceva vreme si planuiti sa ramaneti impreuna. Aveti in continuare o viata sexuala activa si satisfacatoare dar vi se pare ca nu mai sunteti la fel de conectati din punct de vedere emotional.

Poate fi descrisa ca un tumult in care angajamentul este foarte mult motivat de pasiune, fara a exista influenta stabilizatoare a intimitatii si emotiilor adanci impartasite unul fata de celalalt, spune Sternberg.

* Este o iubire puternica in unghiul angajamentului si al pasiunii.

 

5. Prietenia

Sunteti impreuna de doar cateva luni si, chiar daca simti ca v-ati apropiat foarte tare si sunteti conectati emotioanl, inca nu ati devenit conectati pasional si nici planuri de viitor impreuna nu aveti. Aceasta legatura romantica este caracterizata, in opinia lui Sternberg, de o prietenie adevarata, caz in care o persoana simte o legatura, o caldura si o apropiere fata de o alta, fara insa a simti si o pasiune intensa sau un angajament pe termen lung.

* O iubire puternica doar in varful intimitatii.

 

6. Iubirea romantica

Sunteti indragostiti, aveti o dorinta sexuala puternica unul fata de celalalt, sunteti conectati si foarte apropiati din punct de vedere emotional. Totusi nu ati discutat planuri de viitor impreuna, sau acestea nu se concretizeaza. In iubirea romantica partenerii sunt legati emotional si sexual, pasiunea dintre ei fiind arzatoare. Totusi, relatia scartaie in ceea ce priveste angajamentul.

* Este o iubire puternica doar in unghiul intimitatii si cel al pasiunii.

 

7. Iubirea desavarsita

Dupa mai bine de 6 ani impreuna sunteti mai indragostiti decat niciodata. Sunteti inca foarte apropiati, sunteti in sintonie romantica si sexuala adanca si sunteti devotati complet unul celuilalt si relatiei voastre. In opinia lui Sternberg, aceasta este forma ideala de iubire, catre care aspira foarte multi oameni, dar pe care, in mod aparent, foarte putini oameni o obtin. Psihologul atentioneaza faptul ca a mentine o iubire desavarsita poate fi chiar mai dificil, decat a o obtine…

 

El atrage atentia asupra importantei de a transforma componentele iubirii in actiune. Fara a exprima pasiunea, intimitatea si angajamentul, chiar si cele mai mari iubiri vor muri.

* Iubirea unde toate punctele triunghiului stralucesc.

 

Psychology Today ne atrage atentia ca este posibil sa nu ne incadram complet doar intr-o singura categorie. Poti folosi acest triunghi pentru a evalua singura cele trei nivele ale iubirii pe care o traiesti.

Trebuie sa mai fim atenti si la faptul ca, rareori relatiile sunt stabile in decursul anilor. Ele trec de la o forma la alta, de aceea nu trebuie ca in momentul in care ti se pare ca ceva lipseste din relatia ta, fie la nivel intim sau poate in punctul angajamentului, sa renunti. De fapt, puteti ca impreuna sa incercati a vitaliza iubirea voastra, exact acolo unde este nevoie.

Cheia unei relatii implinite este comunicarea si sinceritatea exprimata cu blandete. Psihologii nu ne pot da un raspuns clar cu privire la ce este iubirea, dar Modelul Sternberg ne poate oferi un cadru destul de bun pentru a privi si dintr-o perspectivaa rationala, sentimentele pe care le avem unii fata de ceilalti.

One response to “METODA STERNBERG ~ TRIUNGHIUL IUBIRII : Cele 7 tipuri de iubire

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pingback: METODA STERNBERG ~ TRIUNGHIUL IUBIRII : Cele 7 tipuri de iubire | radupopescublog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Natura umana.

Cunoasterea vietii sub toate formele ne da puterea de a trai bine in aceasta forma a ei .

literatura e efortul inepuizabil de a transforma viaţa în ceva real

The priest: Aren't you afraid of hell? J. Kerouac: No, no. I'm more concerned with heaven.

Derivată din D.

You know my name, not my story.

Dan Talmaciu

"Onoarea mea este fidelitatea" H.H.

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Laura Dobrescu

"Dragostea este ca un puzzle: greu de asamblat, dar minunat atunci cand toate piesele sunt asezate la locul potrivit." Steve Jobs

simis68's Blog

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Daniellaladana's Blog

La o ceasca de cafea...

Me,Karelia

Nici un „azi” nu este prea puțin, nici un „mâine” nu este prea mult!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Poveștile Fabiolei

-the funny side of stories-

NOTE FALSE

soporific pentru pian şi pisică

Suflet in lumina!

This WordPress.com site is the bee's knees

lolandas

Cerul este ecranul universului nelimitat!

Reflections On Reality

Thoughts on Being Human and Living a Life of Passion, Joy, and Fun

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

Tainele frumusetii !

Despre noi femeile!

tamara88rodica

This WordPress.com site is the bee's knees

învaţă-mă să simt

o felie de viaţă, trecută prin filtrul peniţei

jurnalpentruzileleploioase

"I am the architect of my own destruction"

MARANXA

Lyrik & Philosophie

Diana Mandache's Weblog

Royal History (since 2008)

vorbepe.wordpress.com

de la lume adunate si de mine comentate

E-Motion

de Andrei Stipiuc

Adrian Niculae - 100% jurnalism

Lovesc unde doare mai tare

Legionwriter

"...The light shines in the darkness, and the darkness can never extinguish it."

corinastancu

A topnotch WordPress.com site

La capatul curcubeului

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Nimic nou sub soare

Toate-s vechi si noua toate/ce e rau si ce e bine/ tu te-ntreaba si socoate...

Eram precisa!

"Everyone is gifted - but some never open their package"

claudia

este o prăjitură dulce-acrișoară. (r)evolution keeps going...

Exist - Aici si Acum

Libertate , Sanatate , Bani , Iubire - Feminitate , Misiune Personala - Spiritualitate

Opus bay

Pobres putas cuando reina la Santa hipocresía.

Intre magie si vrajitorie

magie, teurgie, divinatii, potiuni, incantatii, tarot, magia cristalelor

Alexandru Chermeleu

Viziunea mea asupra omului nou este cea a rebelului in cautarea SINELUI, a fetei lui adevarate. Un om pregatit sa arunce toate mastile, toate caracterele prefabricate, toata ipocrizia, gata sa arate lumii cine este el cu adevarat. Si daca va fi iubit sau condamnat, respectat sau huiduit, incoronat sau crucificat, pentru el va fi acelasi lucru, fiindca A FI TU INSUTI este cea mare binecuvantare a EXISTENTEI. Un om adevarat, sincer, care cunoaste IUBIREA si COMPASIUNEA intelege ca oamenii sunt orbi, inconstienti cu spiritul adormit ~ OSHO (CARTEA DESPRE BARBATI)

Blog neinspirațional

...despre lupta cu morile de vânt

MariaBarbu Blog - IDEAL şi CREAŢIE

Despre Adevar si Realitate, despre Ideal si Creatie

Georgiana Iuliana Dinu (Pui mic)

Din suflet pentru suflet!

%d blogeri au apreciat: