YIN – YANG: Cum ne afecteaza sanatatea si felul nostru de a fi   1 comment


Imagine

 

 

Daca veti studia cultura si filosofia orientala, va veti intalni, cu siguranta, cu termenii “yin” si “yang”. Acestia termeni isi au originea in filosofia si metafizica chineza. Aceste doua concepte sunt folosite pentru a descrie natura opusa, dar in acelasi timp complementara a energiei Chi, echilibrul perfect. Aceasta energie se afla in spatele fiecarei manifestari a Universului.

Energia Yang este privita ca fiind energia care provine din cer si care se pogoara pe pamant, iar tendinta naturala a energiei Yin este de a se inalta de pe pamant spre cer. Inaltandu-se, energia Yin devine din ce in ce mai lenta si mai rece, in timp ce energia Yang, in coborare, devine din ce in ce mai densa, mai fierbinte si mai rapida. Ca urmare a acestei categorizari a celor doua aspecte ale aceleiasi energii, structurile puternice, solide, impozante, sunt privite ca fiind manifestarea energiei Yin, in timp ce structurile mici si mai compacte sunt privite ca fiind manifestarea energiei Yang. Pentru a intelege mai bine cele doua energii iata cateva exemple ale unor contrarii corespuzatoare simbolurilor Yin si Yang: femeie (yin) – barbat (yang), intuneric – lumina, jos – sus, apa – foc, rece – fierbinte,  luna – soare.

Yin: pasivitate, racoare, liniste, energie potentiala (putere), rece, introvertit, diligent, prudent, matern, nesigur, dependent;

Yang: activitate, miscare, putere, constienta de sine, pasiune, extrovertit, patern, impulsiv, incapatanat, aventuros, independent;

Cea mai importanta lege a Universului pe care trebuie sa o retinem este aceea potrivit careia nimic nu este in totalitate format din energie Yang si nimic nu este format complet din energie Yin. Vechi de secole, simbolul reprezentativ al acestor doua energii exprima cel mai bine acest adevar. Cele doua portiuni ale simbolului nu sunt in intregime de culoare neagra sau alba, in acelasi mod in care nimic in viata nu este complet alb sau negru.

Oamenii care sunt flexibili din punct de vedere fizic si emotional detin in interiorul lor mai multa energie Yin in comparatie cu persoanele rigide si inflexibile, care detin in interiorul lor mai multa energie Yan. Noaptea, atunci cand ne odihnim si ne aflam intr-o stare de pasivitate, aceasta perioada este privita in mod trational ca fiind dominata de energia Yin, in timp ce, pe timpul zilei, in momentele de activitate, dominanta este energia Yang. Iarna, atunci cand este frig si suntem mai putin activi din punct de vedere fizic, este o perioada dominata de Yin, in comparatie cu vara, perioada care este dominata de Yang.

Ying si Yang in medicina

Fiecare organ din organismul uman are in structura sa un element Yin si un element Yang. Anumite organe, ficatul de exemplu este predominant Yang, altele, cum sunt rinichii, sunt Yin. Chiar daca un organ poate fi dominat mai mult de una dintre cele doua energii, echilibrul Yin – Yang este mentinut in intreg organismul, deoarece suma totala a acestor doua aspecte ale aceleiasi energii trebuie sa se afle in echilibru.

Este important sa remarcam faptul ca organismul nostru nu se afla intotdeauna intr-un echilibru constant ale acestor energii, Yin si Yang. Chiar si atunci cand organismul este sanatos din punct de vedere fizic, pot exista schimbari subtile de la o energie la cealalta. Atunci cand o persoana devine furioasa, de exemplu, energia predominanta este energia Yang, iar in cazul in care aceasta se calmeaza poate redeveni dominanta energia Yin.

Medicina traditionala chineza sustine ipoteza potrivit careia afectiunile organismului uman sunt cauzate de dezechilibre ale celor doua energii, iar pentru a ne recapata sanatatea echilibrul trebuie restabilit.

Activitatile care solicita din punct de vedere fizic organismul si care sunt dominate de aspecte practice sunt considerate ca fiind Yang, in timp ce activitatile precum cititul, discutiile, munca de cercetare sunt privite ca fiind activitati Yin. Munca depusa in echipa este privita ca fiind Yin, in timp ce munca individuala este privita ca fiind Yang.

 

Una dintre cele mai frumoase descrieri a modului in care functioneaza cele doua energii ne-a fost lasat mostenire de Bruce Lee, citat de catre Cyrille Javary:

 

“Atita vreme cat vom persista in a separa yin si yang nu putem spera sa le atingem. Daca cineva vrea sa ajunga undeva cu bicicleta nu va putea sa impinga ambele pedale concomitent caci va ramine pe loc. Pentru a avansa trebuie sa impinga o pedala si sa o elibereze pe cealalta, simultan. Miscarea completa consta in impinge/elibereaza. Impingerea este urmarea eliberarii si fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte.”

 

sursa : e-dimineata.ro

 

Imagine

One response to “YIN – YANG: Cum ne afecteaza sanatatea si felul nostru de a fi

Subscribe to comments with RSS.

  1. Pingback: YIN – YANG: Cum ne afecteaza sanatatea si felul nostru de a fi | radupopescublog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Natura umana.

Cunoasterea vietii sub toate formele ne da puterea de a trai bine in aceasta forma a ei .

literatura e efortul inepuizabil de a transforma viaţa în ceva real

The priest: Aren't you afraid of hell? J. Kerouac: No, no. I'm more concerned with heaven.

Derivată din D.

You know my name, not my story.

Blog on Wheels

POWERED BY PASSION

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Laura Dobrescu

"Dragostea este ca un puzzle: greu de asamblat, dar minunat atunci cand toate piesele sunt asezate la locul potrivit." Steve Jobs

simis68's Blog

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Daniellaladana's Blog

La o ceasca de cafea...

Edge of Humanity Magazine

An Independent Non-Discriminatory Platform With No Religious, Political, Financial, or Social Affiliations

Me,Karelia

Nici un „azi” nu este prea puțin, nici un „mâine” nu este prea mult!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Poveștile Fabiolei

-the funny side of stories-

NOTE FALSE

soporific pentru pian şi pisică

Suflet in lumina!

This WordPress.com site is the bee's knees

lolandas

Cerul este ecranul universului nelimitat!

Reflections On Reality

Thoughts on Being Human and Living a Life of Passion, Joy, and Fun

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

Tainele frumusetii !

Despre noi femeile!

tamara88rodica

This WordPress.com site is the bee's knees

învaţă-mă să simt

o felie de viaţă, trecută prin filtrul peniţei

jurnalpentruzileleploioase

"I am the architect of my own destruction"

MARANXA

Lyrik & Philosophie

Diana Mandache's Weblog

Royal History (since 2008)

vorbepe.wordpress.com

de la lume adunate si de mine comentate

E-Motion

de Andrei Stipiuc

Adrian Niculae - 100% jurnalism

Lovesc unde doare mai tare

Legionwriter

"...The light shines in the darkness, and the darkness can never extinguish it."

corinastancu

A topnotch WordPress.com site

La capatul curcubeului

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Nimic nou sub soare

Toate-s vechi si noua toate/ce e rau si ce e bine/ tu te-ntreaba si socoate...

claudia

este o prăjitură dulce-acrișoară. (r)evolution keeps going...

Exist - Aici si Acum

Libertate , Sanatate , Bani , Iubire - Feminitate , Misiune Personala - Spiritualitate

Opus bay

Pobres putas cuando reina la Santa hipocresía.

Intre magie si vrajitorie

magie, teurgie, divinatii, potiuni, incantatii, tarot, magia cristalelor

Alexandru Chermeleu

Viziunea mea asupra omului nou este cea a rebelului in cautarea SINELUI, a fetei lui adevarate. Un om pregatit sa arunce toate mastile, toate caracterele prefabricate, toata ipocrizia, gata sa arate lumii cine este el cu adevarat. Si daca va fi iubit sau condamnat, respectat sau huiduit, incoronat sau crucificat, pentru el va fi acelasi lucru, fiindca A FI TU INSUTI este cea mare binecuvantare a EXISTENTEI. Un om adevarat, sincer, care cunoaste IUBIREA si COMPASIUNEA intelege ca oamenii sunt orbi, inconstienti cu spiritul adormit ~ OSHO (CARTEA DESPRE BARBATI)

Blog neinspirațional

...despre lupta cu morile de vânt

MariaBarbu Blog - IDEAL şi CREAŢIE

Despre Adevar si Realitate, despre Ideal si Creatie

Georgiana Iuliana Dinu (Pui mic)

Din suflet pentru suflet!

Krantzblog

Acasă la Gică Contra

%d blogeri au apreciat: