PSIHOLOGIA CUPLULUI : LIMBAJUL TRUPULUI IN TIMPUL SOMNULUI   2 comments


Pozitia corpului, gesturile, distantarea sau apropierea fata de partener din timpul somnului vin sa sprijine sau sa contrazica identitatea si legatura emotionala a cuplului din starea de veghe. Daca esti curios/curioasa sa descoperi ce spune despre cuplul tau felul in care dormiti, te invitam sa citesti care sunt cele mai uzuale interpretari psihologice ale pozitiilor cuplurilor in timpul somnului:

 

 

 

 

Limbajul trupului este una din formele cele mai importante de comunicare chiar si atunci cand acesta are loc la un nivel subconstient, in timpul somnului. Pozitia corpului, gesturile, distantarea sau apropierea fata de partener din timpul somnului vin sa sprijine sau sa contrazica identitatea si legatura emotionala a cuplului din starea de veghe. In psihologie, se considera ca felul in care dorm impreuna partenerii unui cuplu dezvaluie multe despre relatia existenta intre acestia. Nu exista vreo dovada stiintifica care sa certifice acest lucru, insa in cultura psihologica populara faimoasa teorie nu isi pierde deloc din popularitate. Daca esti curioasa sa descoperi ce spune despre cuplul tau felul in care dormiti, te invitam sa citesti care sunt cele mai uzuale interpretari psihologice ale pozitiilor cuplurilor in timpul somnului:

„Imbratisarea cu piciorul” (Ambii parteneri dorm fie pe spate, fie pe burta, fie intr-o parte si unul dintre ei isi intinde piciorul peste piciorul celuilalt). Aceasta pozitie se intalneste mai ales la cuplurile care tocmai au incheiat o cearta. Este mai mult decat evidenta in cadrul acestui cuplu incercarea de cenzurare a emotiilor sau dorinta de a le controla, insa piciorul care atinge piciorul partenerului este un semn pozitiv in sensul impacarii si al restabilirii echilibrului initial. Practic, este o incercare la nivel subconstient de a-l asigura pe celalalt ca in ciuda micilor neintelegeri afectiunea unuia pentru celalalt este neschimbata. Teoretic, cel care initiaza imbratisarea este oarecum dependent de prezenta celuilalt si simte nevoia sa-si manifeste dorinta de a fi iertat, acceptat si iubit.

 

 

Cand partenerii dorm fiecare intr-o alta parte a patului, iar singurul punct de contact il reprezinta mainile si unirea lor, in acest cuplu individualitatea fiecarui partener este foarte bine exprimata.Cei doi sunt persoane sigure pe ele, cu o vointa puternica, incercand totusi sa gaseasca o cale de compromis pentru a face relatia sa mearga. Atingerea mainilor denota totodata incredere in celalalt si apropiere emotionala, dar si dorinta de a-l asigura pe celalalt de validitatea sentimentelor sale.

Pozitia Lingura (Ambii parteneri dorm intr-o parte, atingandu-se si imbratisandu-se si avand corpul indreptat in aceeasi directie). Este important in aceasta pozitie sa tineti cont cine este cel care imbratiseaza si cine este cel care se lasa imbratisat. Despre cel care imbratiseaza (de obicei barbatul sau figura autoritara a cuplului), psihologii spun ca este personalitatea mai puternica din cuplu, cea care protejeaza si asigura securitatea, iar cel care se lasa imbratisat este partenerul mai putin sigur pe el si cu o nevoie mai mare de protectie, securitate si afectiune. Exista insa si o exceptie: cand partenerul care imbratiseaza, o face foarte strans. Contrar a ceea ce ne-am astepta sa aflam, NU este cel care are personalitatea mai puternica in cuplu si NU cel care detine controlul, oferind suport emotional. El este in schimb cel care il cere.

Se mai poate intampla ca in aceasta pozitie de somn, partenerii sa isi schimbe pozitia, iar cel imbratisat sa devina cel care imbratiseaza, sugerand astfel nevoia de inversare a rolurilor in cuplu. Pozitia lingurii sugereaza totodata cuplul traditional, cu barbatul in exterior (jucand rolul protectorului) si femeia in interior (purtandu-se conform rolului sau de fiinta sensibila, ce are nevoie de protectie). De asemenea, pozitia lingurii este pozitia de somn adoptata de multe cupluri in primii ani de relatie pentru ca induce siguranta si confort, mareste gradul de apropiere si intimitate, reduce stresul si are un anumit grad de erotism.

De asemenea, in timpul somnului, barbatul are tendinta de a dormi astfel incat sa se afle cel mai aproape de usa. “In sapte din zece relatii, barbatul opteaza strategic, chiar daca la un nivel subconstient, pentru aceasta pozitie,” spune Allan Pease in cartea sa “Limbajul trupului”. “Este un cutum pastrat la nivel mental din culturile preistorice cand barbatul trebuia sa protejeze intrarea in pestera, locul sacru al cuplului”.Daca femeia este cea care doarme in apropierea usii, ea este cea care isi domina, mental sau emotional, barbatul”, adauga acesta. Tot psihologul explica ca in momentul in care barbatul nu se mai afla in pat, in spatiul rezervat lui de regula, femeia se grabeste sa-i acapareze spatiul. “La nivel subconstient, chiar si in absenta acestuia, femeia este atrasa de parfumul partenerului, care persista pe perna”. In schimb, barbatul care este obisnuit sa doarma in cuplu atunci cand doarme singur are tendinta de a-si departa picioarele, sugerand potenta si dominanta sa.

 

 

 

Cand ambii partenerii dorm departe unul de altul, insa suficient de aproape incat sa-si treaca mainile peste mijlocul partenerului (imbratisarea nu este foarte stransa, ci mai lejera!) – acest lucru denota suficient de multa incredere pentru a-i acorda spatiu partenerului si pentru a-ti exprima subconstient angajamentul fata de aceasta relatie. Este o pozitie care sugereaza o atitudine practica fata de relatie, dar si incredere reciproca. De asemenea, cuplurile care dorm distantate, insa unite doar prin prezenta mainii sau a piciorului pe trupul partenerului, de parca ar fi aruncate accidental – pot fi cupluri in care exprimarea afectiunii se face cu dificultate.

Pozitia Imbratisarii protectoare – este pozitia in care partenerul de sex masculin doarme pe spate, cu fata orientata in sus sugerand superioritatea, iar partenera isi sprijina capul pe umarul partenerului sugerand supunerea si dependenta fata de partenerul sau. In ciuda unei oarecare tendinte de interdependenta, aceste cupluri au o durata de existenta destul de lunga, iar daca se fac investitii emotionale, se poate transforma intr-o relatie stabila si sanatoasa. In cuplurile in care exista o diferenta considerabila de varsta in cuplu, femeia mai tanara decat partenerul are tendinta cu capul sprijinit pe pieptul partenerului, ca o reconfirmare a statutului sau de femeie indragostita care se simte confortabil sub protectia partenerului.

Pozitia spate in spate – Aceasta pozitie de somn este intalnita mai ales in cadrul cuplurilor sudate sau a celor in care relatia a trecut de ceva timp de perioada cunoasterii si a tatonarilor si presupune orientarea trupului in directii diferite. Daca posteriorul este singurul punct de legatura intre cei doi parteneri, acest fapt denota o puternica legatura sexuala, dar si independenta partenerilor in cuplu.

Persoanele care dorm spate in spate, fiecare cu fata indreptata spre o alta directie, neatingandu-se deloc, sunt parteneri care au slabit de-a lungul timpului legaturile intre ei, insa au ajuns sa se complaca in aceasta situatie si chiar sa se simta confortabil. Foarte probabil este ca in viata de zi cu zi sa aiba o relatie amicala, in care fiecare respecta spatiul si nevoia de libertate a celuilalt. Probabil ca exista multe diferente de personalitate in cadrul acestui cuplu, insa acest cuplu demonstreaza cat de mult si de puternic se pot atrage contrariile.

Imbratisarea frontala (Cei doi parteneri dorm fata in fata imbratisati) – este pozitia preferata de obicei de cuplurile proaspat formate, de cele aflate intr-o etapa de inceput cand fiecare dintre cei doi doreste sa mareasca gradul de apropiere si sa-si demonstreze afectiunea. Este de asemenea pozitia de somn adoptata de multe cupluri imediat dupa ce au facut dragoste. Trupurile au tendinta de a se apropia foarte mult unul de altul devenind parca unul singur, sugerand la un nivel subconstient angajamentul reciproc al partenerilor. Daca acest stil de dormit se pastreaza de-a lungul anilor (ceea ce se intampla destul de rar din cauza incomoditatii sale), inseamna ca iubirea si atractia nu s-au diminuat cu nimic de-a lungul anilor. In plus, chiar daca in timpul somnului aceasta pozitie se schimba, in cazul cuplurilor cu o comunicare sexuala si emotionala puternica, revenirea la aceasta pozitie se va face la trezire.

Cuplul care doarme distantat – Atunci cand cei doi parteneri dorm in pozitii diferite, in directii diferite, unul pe stanga patului si celalalt la polul opus al patului, pastrand o anumita distanta intre ei si neatingandu-se fizic in niciun fel – iata un cuplu in care este foarte probabil sa se fi instalat rutina si obisnuinta sau anumite neintelegeri si conflicte. Distanta si lipsa nevoii de a a intra in contact cu trupul partenerulu poate fi un indiciu emis subconstient in privinta distantarii si a racirii relatiei dintre cei doi parteneri. Dar nu neaparat! Exista si exceptii. Distantarea evidenta poate fi intalnita si in cadrul cuplurilor foarte afectuoase. Putem vorbi in acest caz pur si simplu de nevoia reciproca de confort, de necesitatea unui somn de calitate sau de dorinta de a-si lasa partenerul sa se odihneasca corespunzator in timpul somnului.

2 responses to “PSIHOLOGIA CUPLULUI : LIMBAJUL TRUPULUI IN TIMPUL SOMNULUI

Subscribe to comments with RSS.

  1. Allan Pease are aspuns pentru toate, l+am descoperit de ceva timp si ma incat cu informatie de atunci 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Natura umana.

Cunoasterea vietii sub toate formele ne da puterea de a trai bine in aceasta forma a ei .

literatura e efortul inepuizabil de a transforma viaţa în ceva real

The priest: Aren't you afraid of hell? J. Kerouac: No, no. I'm more concerned with heaven.

Derivată din D.

You know my name, not my story.

Dan Talmaciu

"Onoarea mea este fidelitatea" H.H.

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Laura Dobrescu

"Dragostea este ca un puzzle: greu de asamblat, dar minunat atunci cand toate piesele sunt asezate la locul potrivit." Steve Jobs

simis68's Blog

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Daniellaladana's Blog

La o ceasca de cafea...

Me,Karelia

Nici un „azi” nu este prea puțin, nici un „mâine” nu este prea mult!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Poveștile Fabiolei

-the funny side of stories-

NOTE FALSE

soporific pentru pian şi pisică

Suflet in lumina!

This WordPress.com site is the bee's knees

lolandas

Cerul este ecranul universului nelimitat!

Reflections On Reality

Thoughts on Being Human and Living a Life of Passion, Joy, and Fun

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

Tainele frumusetii !

Despre noi femeile!

tamara88rodica

This WordPress.com site is the bee's knees

învaţă-mă să simt

o felie de viaţă, trecută prin filtrul peniţei

jurnalpentruzileleploioase

"I am the architect of my own destruction"

MARANXA

Lyrik & Philosophie

Diana Mandache's Weblog

Royal History (since 2008)

vorbepe.wordpress.com

de la lume adunate si de mine comentate

E-Motion

de Andrei Stipiuc

Adrian Niculae - 100% jurnalism

Lovesc unde doare mai tare

Legionwriter

"...The light shines in the darkness, and the darkness can never extinguish it."

corinastancu

A topnotch WordPress.com site

La capatul curcubeului

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Nimic nou sub soare

Toate-s vechi si noua toate/ce e rau si ce e bine/ tu te-ntreaba si socoate...

Eram precisa!

"Everyone is gifted - but some never open their package"

claudia

este o prăjitură dulce-acrișoară. (r)evolution keeps going...

Exist - Aici si Acum

Libertate , Sanatate , Bani , Iubire - Feminitate , Misiune Personala - Spiritualitate

Opus bay

Pobres putas cuando reina la Santa hipocresía.

Intre magie si vrajitorie

magie, teurgie, divinatii, potiuni, incantatii, tarot, magia cristalelor

Alexandru Chermeleu

Viziunea mea asupra omului nou este cea a rebelului in cautarea SINELUI, a fetei lui adevarate. Un om pregatit sa arunce toate mastile, toate caracterele prefabricate, toata ipocrizia, gata sa arate lumii cine este el cu adevarat. Si daca va fi iubit sau condamnat, respectat sau huiduit, incoronat sau crucificat, pentru el va fi acelasi lucru, fiindca A FI TU INSUTI este cea mare binecuvantare a EXISTENTEI. Un om adevarat, sincer, care cunoaste IUBIREA si COMPASIUNEA intelege ca oamenii sunt orbi, inconstienti cu spiritul adormit ~ OSHO (CARTEA DESPRE BARBATI)

Blog neinspirațional

...despre lupta cu morile de vânt

MariaBarbu Blog - IDEAL şi CREAŢIE

Despre Adevar si Realitate, despre Ideal si Creatie

Georgiana Iuliana Dinu (Pui mic)

Din suflet pentru suflet!

%d blogeri au apreciat: