CINCI TIPURI DE VISE   3 comments


”Fenomenul visării și urmărirea atentă sunt două lucruri total diferite. Încearcă următorul lucru: în fiecare seară, când te culci, în timp ce ești pe jumătate treaz și pe jumătate adormit, repetă-ți: «Am să țin minte că ăsta e un vis.» Spune continuu asta până când adormi. O să îți ia câteva zile, dar după aceea, într-o zi, vei constata cu surprindere că poți să urmărești visul ca pe un vis, și asta pentru că ideea pe care ți-ai repetat-o a pătruns adânc în inconștient. Acum visul nu mai are putere asupra ta. Treptat, pe măsură ce urmărirea atentă se ascute, visele vor dispărea. Ele sunt foarte timide; nu vor să fie privite. Ele există numai în întunericul inconștientului. Când urmărirea atentă face lumină, ele încep să dispară.

Continuând să faci acest exercițiu, poți să scapi de vise. Dispariția viselor are multe implicații. Prima este că, dacă visele dispar, mintea ta nu va mai trăncăni în timpul zilei atât de mult ca înainte. A doua, vei fi mai mult în prezent – nu în trecut, nu în viitor. Și a treia, intensitatea acțiunilor tale va spori.

Visatul este o boală. Omul visează pentru că e bolnav. Însă, dacă poți să scapi complet de vise, obții un nou gen de sănătate, o viziune nouă. Și o parte din mintea ta inconștientă devine conștientă, astfel încât capeți o personalitate mai puternică. Indiferent ce vei face, nu vei regreta niciodată, pentru că vei fi făcut lucrul respectiv cu o așa conștiență încât regretele n-au nicio relevanță.

Urmărirea atentă este cea mai mare magie pe care o poate învăța omul, deoarece ea poate să aducă transformarea întregii ființe.

Când începi să-ți urmărești visele, vei constata că există cinci tipuri de vise. Primul tip de vise este doar gunoi, și mii de psihanaliști se ocupă numai de acest gunoi. El este pur și simplu inutil, și se explică prin aceea că toată ziua aduni gunoi. La fel cum corpul adună praf și trebuie să faci baie pentru a te curăța, tot așa mintea adună praf și, întrucât ea nu poate să facă baie, are un mecanism automat de a se curăța de praf și de gunoi. Visul nu e decât spălarea prafului pe care îl aruncă mintea – primul tip de vise, și acesta reprezintă cea mai mare parte a viselor, aproape nouăzeci la sută.

[…] Al doilea tip de vise este un fel de împlinire a nevoilor. Există multe nevoi, nevoi naturale, însă preoții și așa-zișii învățători religioși ți-au otrăvit mintea. Ei nu te lasă să-ți împlinești nici măcar nevoile de bază. Le-au condamnat complet, și acea condamnare a pătruns în conștiința ta. Însă ți-e foame de multe dintre nevoile tale – acele nevoi se cer împlinite, iar al doilea tip de vise nu e decât împlinirea nevoilor. Tot ce i-ai refuzat ființei tale din cauza preoților și a otrăvitorilor, mintea încearcă să împlinească în vis, într-un fel sau altul.

[…] Ține minte: dorințele aparțin minții conștiente, nevoile aparțin inconștientului. Și e foarte important să înțelegi deosebirea.

Dorințele aparțin minții conștiente – inconștientul nu cunoaște dorințe, inconștientul nu-și bate capul cu dorințele. Ce e dorința? Dorința rezultă din gândire, din instruire, din condiționare. Ai vrea să fii președintele țării – inconștientul nu se frământă din cauza asta. Inconștientul nu este interesat de președinția țării, pe el îl interesează doar cum să fie o unitate organică, împlinită. […] Sau, mintea conștientă poate să-ți spună să aduni cât mai multe bogății. Inconștientul nu cunoaște bogăție, inconștientul cunoaște numai ceea ce e natural. Pe el nu îl atinge societatea; el e ca animalele sau ca păsările sau precum copacii. Inconștientul nu e condiționat de societate, de politicieni. El rămâne pur.

Ascultă la cel de-al doilea tip de vise, și meditează asupra lor, și ele îți vor transmite care sunt nevoile tale. Împlinește-ți nevoile și nu-ți bate capul cu dorințele. Dacă vrei cu adevărat să fii fericit, împlinește-ți nevoile și nu te frământa din cauza dorințelor. Dacă vrei să fii nefericit, omoară-ți nevoile și urmează-ți dorințele.

Al doilea tip de vise are multe să-ți dezvăluie. Cu ajutorul lui începi să-ți schimbi conștiința, începi să-ți schimbi comportamentul, începi să-ți schimbi modul de viață. Ascultă ce îți spune inconștientul, ascultă de nevoile tale.

Și să nu uiți niciodată: inconștientul are dreptate, pentru că el are înțelepciunea secolelor. Ai trăit milioane de vieți; conștientul aparține acestei vieți. El a fost instruit în școli și facultăți și de societatea și familia în care te-ai născut – în care întâmplător te-ai născut. Însă inconștientul poartă toate experiențele tuturor vieților tale. El poartă experiența vieții în care ai fost piatră, și a vieții în care ai fost copac, și a vieții în care ai fost animal – el poartă întregul trecut. Inconștientul este extraordinar de înțelept, iar conștientul este extraordinar de prost – și e firesc să fie așa, deoarece conștientul aparține acestei vieți, este foarte mic, nu are experiență deloc. E foarte copilăros. Inconștientul este înțelepciunea veșnică. Ascultă de el.

Apoi există un al treilea tip de vise. Acest al treilea tip este o comunicare de la supraconștient. Al doilea tip de vise este o comunicare de la inconștient. Al treilea tip de vise este foarte rar întâlnit, din cauză că am pierdut contactul cu supraconștientul. Totuși, el mai vine din când în când, pentru că supraconștientul e încă ancorat în tine.

Comunicarea de la supraconștient vine foarte rar, dar, chiar și atunci când vine, trebuie să fii foarte, foarte atent ca s-o poți recepționa. Altfel ea se pierde în praful pe care îl aruncă mintea în vise și în împlinirea nevoilor la care visează mereu mintea – lucruri neterminate, înăbușite. Însă, când ești atent, ea strălucește ca un diamant – cu totul altfel decât pietrele din jur.

Când găsești un vis care vine de la supraconștient, urmărește-l cu atenție. Meditează asupra lui, pentru că el va fi călăuza care te va duce la maestrul tău. Te va conduce la modul de viață care ți se potrivește. Acel vis va deveni o călăuză interioară. Poți să-ți găsești un maestru și cu conștientul, dar maestrul nu va fi mai mult decât un învățător. Poți să-ți găsești un maestru și cu inconștientul, dar maestrul nu va fi decât un iubit – te vei îndrăgosti de o anumită personalitate, de un anumit gen de om. Numai supraconștientul te poate conduce la maestrul potrivit.

După aceea, există un al patrulea tip de vise, care vine din viețile trecute. Visele de acest gen nu sunt foarte rare, vin de multe ori. Însă în mintea ta totul e învălmășit, e o așa harababură încât nu pricepi nimic.

Noi, cei din Orient, am cercetat foarte mult acest al patrulea tip de vise. Datorită lui, am dat de fenomenul reîncarnării. Prin visele de acest tip ajungi să fii conștient, încetul cu încetul, de viețile trecute – te deplasezi înapoi în timp. Atunci în tine încep să se schimbe multe lucruri, pentru că dacă poți să îți amintești, chiar și în vis, cine ai fost în viața trecută, multe lucruri vor deveni lipsite de sens, și multe lucruri noi vor deveni importante. Structura ta globală se va schimba.

Pentru că ai adunat prea multă bogăție într-o viață trecută, ai murit cel mai bogat om din țară, iar în adâncul tău cerșetor – și în viața asta faci același lucru! Dacă poți să-ți amintești câteva din viețile trecute, vei constata cu surprindere că niciodată n-ai făcut un singur lucru nou, ci mereu, în toate viețile, același lucru de care până la urmă s-a ales praful când ai murit. Dintr-odată, structura globală se va schimba. Căci cum să mai rămâi același când vezi această repetare? Nu mai poți rămâne în aceeași rutină, și atunci viața aceasta se transformă dintr-odată.

De asta, în Orient, oamenii întreabă de milenii: ”Cum să ies din această roată a vieții și a morții?” Pare a fi aceeași roată, aceeași poveste care se tot repetă.

[…] Și, în sfârșit, există și un al cincilea tip de vise. Dacă al patrulea tip te duce înapoi în trecut, al cincilea tip te duce în viitor. Visele de acest tip sunt foarte rare, vin numai atunci când ești foarte, foarte vulnerabil, deschis, flexibil. Dacă poți să devii conștient de visele tale, într-o bună zi se va deschide brusc o ușă, și viitorul va intra în legătură cu tine.

Acestea sunt cele cinci tipuri de vise. Psihologia modernă înțelege numai al doilea tip, și deseori îl confundă cu primul tip. Celelalte trei tipuri sunt aproape necunoscute.

Dacă meditezi și devii conștient de ființa ta lăuntrică în vis, se vor mai întâmpla și alte lucruri. Încetul cu încetul, cu cât ești mai conștient de visele tale, cu atât vei fi mai puțin convins de realitatea din timpul stării de veghe. De aceea hindușii spun că lumea e ca un vis.

[…] Atunci când devii conștient de vise, îți dai seama că în realitate sunt vise, că nimic nu e real, ci este doar o creație a minții. Când ajungi să-ți dai seama de asta, întreaga lume care există când ești treaz își schimbă calitatea.

Hindușii mai numesc această lume și maya – iluzorie, fantastică. Ce vor să spună? Vor să spună că este ireală? Nu, nu este ireală, dar, când se amestecă mintea, îți creezi o lume a ta, ireală. Noi nu trăim în aceeași lume; fiecare trăiește în lumea lui. Există tot atâtea lumi câte minți. Când hindușii spun că aceste lumi sunt maya, ei vor să spună că realitatea plus mintea dau maya, iluzie. Noi nu cunoaștem numai realitatea, ceea ce este. Cunoaștem numai iluzia – realitatea plus mintea.

Când cineva devine un buddha, el cunoaște realitatea minus mintea. Asta înseamnă adevărul, esențialul. Dacă se adaugă mintea, totul devine vis, pentru că mintea este materia care creează vise. Scăzând mintea, nimic nu poate să fie vis; rămâne numai realitate, în puritatea ei de cristal.

Mintea e ca o oglindă în care se reflectă lumea. Imaginea din oglindă nu e reală; când oglinda nu mai e acolo, imaginea dispare. Mintea este oglinda în care lumea este iluzorie. Ori de câte ori mintea este prezentă, tot ce se întâmplă este vis.

Acesta este primul lucru de care îți vei da seama dacă vei medita asupra viselor. Iar al doilea lucru pe care îl vei înțelege este că tu ești un martor: visul există, este acolo, dar tu nu faci parte din el. Nu faci parte din minte, ești o transcendență. Ești în minte, dar nu ești mintea. Privești cu mintea, dar nu ești mintea. Te folosești de minte, dar nu ești mintea. Dintr-odată ești un martor, nu mai ești o minte. Iar conștientizarea acestei realități este înțelegerea supremă. Atunci, ori de câte ori visul se întâmplă când dormi, sau când ești treaz, rămâi un martor. Rămâi în lume, dar lumea nu mai intră în tine. Lucrurile există, dar mintea nu e în lucruri și lucrurile nu sunt în minte. Dintr-odată, intervine starea de martor, și totul se schimbă.

[…] Nu e nici o diferență de calitate între lumea din vis și lumea din starea de veghe – ambele sunt iluzorii. Iar când lumea este iluzorie, numai martorul este real.”

(Osho, ”Conștientizarea – cheia pentru a trăi în armonie”)

EARTH CHANGE MZ – FACEBOOK

3 responses to “CINCI TIPURI DE VISE

Subscribe to comments with RSS.

  1. Super prima poza!

  2. Pingback: CINCI TIPURI DE VISE | EARTH CHANGE MZ | radupopescublog

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Natura umana.

Cunoasterea vietii sub toate formele ne da puterea de a trai bine in aceasta forma a ei .

literatura e efortul inepuizabil de a transforma viaţa în ceva real

The priest: Aren't you afraid of hell? J. Kerouac: No, no. I'm more concerned with heaven.

Derivată din D.

You know my name, not my story.

Dan Talmaciu

"Onoarea mea este fidelitatea" H.H.

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Laura Dobrescu

"Dragostea este ca un puzzle: greu de asamblat, dar minunat atunci cand toate piesele sunt asezate la locul potrivit." Steve Jobs

simis68's Blog

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Daniellaladana's Blog

La o ceasca de cafea...

Me,Karelia

Nici un „azi” nu este prea puțin, nici un „mâine” nu este prea mult!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Poveștile Fabiolei

-the funny side of stories-

NOTE FALSE

soporific pentru pian şi pisică

Suflet in lumina!

This WordPress.com site is the bee's knees

lolandas

Cerul este ecranul universului nelimitat!

Reflections On Reality

Thoughts on Being Human and Living a Life of Passion, Joy, and Fun

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

Tainele frumusetii !

Despre noi femeile!

tamara88rodica

This WordPress.com site is the bee's knees

învaţă-mă să simt

o felie de viaţă, trecută prin filtrul peniţei

jurnalpentruzileleploioase

"I am the architect of my own destruction"

MARANXA

Lyrik & Philosophie

Diana Mandache's Weblog

Royal History (since 2008)

vorbepe.wordpress.com

de la lume adunate si de mine comentate

E-Motion

de Andrei Stipiuc

Adrian Niculae - 100% jurnalism

Lovesc unde doare mai tare

Legionwriter

"...The light shines in the darkness, and the darkness can never extinguish it."

corinastancu

A topnotch WordPress.com site

La capatul curcubeului

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Nimic nou sub soare

Toate-s vechi si noua toate/ce e rau si ce e bine/ tu te-ntreaba si socoate...

Eram precisa!

"Everyone is gifted - but some never open their package"

claudia

este o prăjitură dulce-acrișoară. (r)evolution keeps going...

Exist - Aici si Acum

Libertate , Sanatate , Bani , Iubire - Feminitate , Misiune Personala - Spiritualitate

Opus bay

Pobres putas cuando reina la Santa hipocresía.

Intre magie si vrajitorie

magie, teurgie, divinatii, potiuni, incantatii, tarot, magia cristalelor

Alexandru Chermeleu

Viziunea mea asupra omului nou este cea a rebelului in cautarea SINELUI, a fetei lui adevarate. Un om pregatit sa arunce toate mastile, toate caracterele prefabricate, toata ipocrizia, gata sa arate lumii cine este el cu adevarat. Si daca va fi iubit sau condamnat, respectat sau huiduit, incoronat sau crucificat, pentru el va fi acelasi lucru, fiindca A FI TU INSUTI este cea mare binecuvantare a EXISTENTEI. Un om adevarat, sincer, care cunoaste IUBIREA si COMPASIUNEA intelege ca oamenii sunt orbi, inconstienti cu spiritul adormit ~ OSHO (CARTEA DESPRE BARBATI)

Blog neinspirațional

...despre lupta cu morile de vânt

MariaBarbu Blog - IDEAL şi CREAŢIE

Despre Adevar si Realitate, despre Ideal si Creatie

Georgiana Iuliana Dinu (Pui mic)

Din suflet pentru suflet!

%d blogeri au apreciat: