LIBERTATEA CA STARE … ~ VALENTIN MIU   Leave a comment


Conceptul de libertate asa cum il inteleg eu este putin mai complicat si presupune o atitudine exersata.

Gandesc adesea libertatea in termeni spatiali, ca si cum daca sunt liber inseamna ca am un spatiu in care sa ma misc. Desigur asta nu presupune neaparat ca ma refer la un fel de libertate exterioara pe care o traduc intr-un spatiu propriu-zis.

La fel de bine se aplica si unei libertati interioare. Cred ca cele doua desi diferite se influenteaza una pe celalalta desi pare aproape ca de la sine inteles ca nu poti avea libertatea exterioara decat daca ti-o poti permite in interiorul tau.

A fost spus de atat de multe ori ca atunci cand nu suntem liberi incercam cu toate fortele sa devenim iar atunci cand am devenit nu prea stim ce sa facem cu ceea ce am dobandit.

Nu cred ca este neaparat un fenomen iesit din comun, ci dimpotriva dupa ce ti-ai eliberat un spatiu e ok sa nu-l ocupi imediat, ca si cum ar fi obligatoriu, ci sa incerci sa-l ocupi cu ceva cat mai potrivit pentru scopurile pe care le ai ceea ce poate necesita o perioada de gandire.

Pe de alta parte insa am avut ocazia sa vad de multe ori cum libertatea inhiba, destabilizeaza si poate genera angoase greu sau imposibil de suportat. Sa stii ce sa faci cu libertatea proprie, in cazul in care o ai, nu e lucru usor si cred ca pentru foarte multi oameni e chiar destul de greu. Si asta pentru ca libertatea presupune independenta si grija fata de propria persoana si fata de ceilalti. As vorbi mai intai de procesul dobandirii libertatii pentru ca mi se pare ca doar asa putem intelege cel mai bine esenta acestei stari – libertatea ca stare!

Traditia orientala ne-a demonstrat, asta in cazul in care mai era necesar, ca lupta pe care o are de purtat fiecare dintre noi nu este cu cine stie ce adversar extern ci mai degraba cu propria persoana si aceasta lupta ar consta in infrangerea unei parti greu de educat din noi, partea formata din dorinte, pasiuni oricum o parte emotionala.

Desi nu subscriu intru totul acestei idei sunt de acord ca avem de infruntat, mai mult sau mai putin, partea emotionala proprie iar daca in viata noastra, hai sa zicem, ceva nu merge bine ar trebui sa acordam o atentie mai mare acestui emotional. Argumentul pro este relativ simplu – fortele emotionale sunt cele care asigura desfasurarea energetica a actiunilor noastre si atunci un emotional perturbat poate genera fie un surplus energetic (cu extrema in manie), fie un deficit (respectiv depresia).

Lupta aceasta cu fortele emotionale care este dusa, nici nu se putea altfel, pe terenul lor, este purtata intr-un mod mai mult sau mai putin subtil si prin intermediul psihanalizei.

Desigur, termenul de “lupta” inregistreaza in acest context limitari considerabile pentru ca psihanalistul nu este in razboi in timp ce, uneori, pacientii lui da. Chiar si atunci cand intra intr-un anume razboi el – psihanalistul – stie (sau spera) ca nu vor fi victime iar asa-zisul razboi dintre analist si analizat se transforma in acelasi conflict intern: eu cu mine sunt in conflict.

In principal psihanaliza ne propune acest tip de eliberare de conflicte.

Din moment ce campul interior este deranjat in mod permanent de conflicte desigur psihanaliza nu ne propune o eliberare totala care ne-ar aparea echivalenta mortii. Insa tintirea conflictelor invalidante este un scop terapeutic. Eliberarea ar consta in rezolvarea, adica disparitia acelor conflicte invalidante si aparitia unui spatiu interior liber de angoasa.

Adesea putem intelege cu usurinta ca aceste conflicte puternice sunt generate si sustinute de evenimentele timpurii care s-au sudat cu timpul in adevarate structuri emotionale, perceptive, mnezice, comportamentale. A le putea recunoaste si a le putea pune sub semnul intrebarii, prin intermediul unui prezent diferit calitativ si cantitativ, inseamna a lupta cu ele si in cele din urma a le deconstrui.

Deconstructia nu inseamna disparitia unor asemenea structuri ci pierderea substratului energetic ce le anima ceea ce conduce la picajul lor in pasivitate. In mod normal el pot fi re-activate in anumite situatii ceea ce poate genera tensiunea de dinainte.

Dupa acest mic ocol ma reintorc la ideea libertatii.

Pentru mine libertatea este tocmai acest spatiu interior in care poti permite o miscare libera, miscare proprie sau miscare a altora. Ea este o stare in sensul in care nu poti fi liber prin definitie in orice situatie, aceasta este o imposibilitate ci in fiecare situatie, in functie de propriul conflict poti fi mai liber sau mai putin liber de tensiune. In sens contrar, nu poti fi liber atunci cand, principial vorbind, esti controlat de anxietate pentru ca anxietatea impune, limiteaza. Extind aceste idei pana la libertatea pe care un regim politic o poate acorda populatiei. Bineinteles ca nu inteleg ca anxietatea este singura care genereaza restrictia libertatii de miscare si de gandire insa o consider o sursa importanta a acestei mutilari.

Din aceste randuri putem extrage si o alta concluzie: libertatea nu este un dat de care sa ne bucuram in virtutea faptului ca suntem oameni si putem gandi. Libertatea presupune un efort de constientizare si intelegere a propriei pozitii in propria casa, cum spunea odata Freud.

Spuneam ca libertatea presupune independenta si am avut ocazia sa vad ca atunci cand rostesc cuvantul “independenta” multi oameni se gandesc “eu sunt independent doar ma intretin singur – am servici, am familie”.

Nu la acest tip de independenta ma refeream ci mai degraba la o independenta interioara adica la o capacitatea dobandita prin acel “ cunoaste-te pe tine insuti”.

A putea ramane drept (animat de bunele intentii ale intelegerii umane) in fata a cine esti iti ofera posibilitatea sa vezi mai drept  cine esti si implicit sa poti vedea mai drept cine sunt cei de langa tine.

Si de asemenea a putea avea grija de propriile parti sensibile, invatand din suferinta adica, iti ofera posibilitatea de a putea ingrijii pe celalalt fara a deveni agresiv, intruziv, etc.

Se pare ca libertatea presupune un anume grad de forta interioara.

PSIHANALITICA – VALENTIN MIU

Posted 14 decembrie 2014 by marianzidaru in PSIHOLOGIE

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Natura umana.

Cunoasterea vietii sub toate formele ne da puterea de a trai bine in aceasta forma a ei .

literatura e efortul inepuizabil de a transforma viaţa în ceva real

The priest: Aren't you afraid of hell? J. Kerouac: No, no. I'm more concerned with heaven.

Derivată din D.

You know my name, not my story.

Dan Talmaciu

"Onoarea mea este fidelitatea" H.H.

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Laura Dobrescu

"Dragostea este ca un puzzle: greu de asamblat, dar minunat atunci cand toate piesele sunt asezate la locul potrivit." Steve Jobs

simis68's Blog

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Daniellaladana's Blog

La o ceasca de cafea...

Me,Karelia

Nici un „azi” nu este prea puțin, nici un „mâine” nu este prea mult!

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Poveștile Fabiolei

-the funny side of stories-

NOTE FALSE

soporific pentru pian şi pisică

Suflet in lumina!

This WordPress.com site is the bee's knees

lolandas

Cerul este ecranul universului nelimitat!

Reflections On Reality

Thoughts on Being Human and Living a Life of Passion, Joy, and Fun

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

Tainele frumusetii !

Despre noi femeile!

tamara88rodica

This WordPress.com site is the bee's knees

învaţă-mă să simt

o felie de viaţă, trecută prin filtrul peniţei

jurnalpentruzileleploioase

"I am the architect of my own destruction"

MARANXA

Lyrik & Philosophie

Diana Mandache's Weblog

Royal History (since 2008)

vorbepe.wordpress.com

de la lume adunate si de mine comentate

E-Motion

de Andrei Stipiuc

Adrian Niculae - 100% jurnalism

Lovesc unde doare mai tare

Legionwriter

"...The light shines in the darkness, and the darkness can never extinguish it."

corinastancu

A topnotch WordPress.com site

La capatul curcubeului

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Nimic nou sub soare

Toate-s vechi si noua toate/ce e rau si ce e bine/ tu te-ntreaba si socoate...

Eram precisa!

"Everyone is gifted - but some never open their package"

claudia

este o prăjitură dulce-acrișoară. (r)evolution keeps going...

Exist - Aici si Acum

Libertate , Sanatate , Bani , Iubire - Feminitate , Misiune Personala - Spiritualitate

Opus bay

Pobres putas cuando reina la Santa hipocresía.

Intre magie si vrajitorie

magie, teurgie, divinatii, potiuni, incantatii, tarot, magia cristalelor

Alexandru Chermeleu

Viziunea mea asupra omului nou este cea a rebelului in cautarea SINELUI, a fetei lui adevarate. Un om pregatit sa arunce toate mastile, toate caracterele prefabricate, toata ipocrizia, gata sa arate lumii cine este el cu adevarat. Si daca va fi iubit sau condamnat, respectat sau huiduit, incoronat sau crucificat, pentru el va fi acelasi lucru, fiindca A FI TU INSUTI este cea mare binecuvantare a EXISTENTEI. Un om adevarat, sincer, care cunoaste IUBIREA si COMPASIUNEA intelege ca oamenii sunt orbi, inconstienti cu spiritul adormit ~ OSHO (CARTEA DESPRE BARBATI)

Blog neinspirațional

...despre lupta cu morile de vânt

MariaBarbu Blog - IDEAL şi CREAŢIE

Despre Adevar si Realitate, despre Ideal si Creatie

Georgiana Iuliana Dinu (Pui mic)

Din suflet pentru suflet!

%d blogeri au apreciat: