11 GRESELI PE CARE OAMENII PUTERNICI MENTAL NU LE FAC ~ FLORIN ROSOGA   Leave a comment


ADEVĂRUL ESTE CĂ VIAȚA nu e mereu simplă,

dar dacă învățăm să găsim valoarea ascunsă în clipele dificile,

atunci reușim ca în momentele când viața ne dă lămâi … să facem limonadă.

Și chiar dacă trăim astăzi ani nu tocmai ușori, putem găsi în aceste vremuri oportunitatea ascunsă tocmai de problemele pe care criza actuală le-au adus. Oamenii care au reușit asta și-au dezvoltat de-a lungul vieții o anume putere a minții, au devenit oameni pe care îi simți puternici mental.

Asta i-a învățat să treacă elegant peste obstacole, să găsească în ele oportunități care scapă celorlalți și să devină regi pe tabla de șah a vieții. Una dintre problemele cu care se întâlnesc clienții mei de coaching este aceea că nu și-au dezvoltat această abilitate, ci dimpotrivă au o anume stare de slăbiciune care îi ține să bată pasul pe loc.

OAMENII PUTERNICI MENTAL au învățat să dobândească această putere a minții, ei știu să cadă în picioare în majoritatea situațiilor, iar în puținele ocazii când nu o fac știu să se ridice imediat și să rămână drepți în fața a orice ar întâlni.

De asemenea există câteva greșeli pe care oamenii puternici mental nu le fac:

1. Nu acceptă să rămână doar pioni pe tabla de șah a altora

Oamenii puternici nu acceptă să rămână doar un instrument pasiv în mâna celorlalți. Ei aleg să ia inițiativă, să fie proactivi și să își creeze propria lor tablă de șah. Am observat că internetul este plin de materiale despre teorii conspiraționiste.

Am observat și că acestea sunt foarte populare. Probabil pentru că atrag oameni care văd lumea doar ca o mare conspirație în care cei bogați fac ce vor și ceilalți nu pot realiza nimic. Evident o astfel de viziune asupra vieții este una confortabilă, ca să nu spun fricoasă.

Nu există o singură tablă de șah a conspirațiilor mondiale sau locale, unde fiecare joacă un rol ce i s-a înmânat de la naștere și nu are alte opțiuni. Chiar dacă ar exista poți oricând să… refuzi să joci acel rol, să refuzi să rămâi un pion pe tabla de șah a altora și să îți inventezi propria tablă de șah – propria companie, propriul cerc social, propriile mentalități, credințe, limitări, realizări.

Istoria umanității este plină de oameni care au pornit de la zero, din cele mai grele condiții și au ajuns oriunde au dorit să ajungă. Au ales SA ISI SCHIMBE DESTINUL .

Iar asta începe cu refuzul constant de a rămâne un pion pe tabla de șah a altcuiva.

2. Nu acceptă un NU ca și răspuns

Când vor să obțină ceva care pentru ei contează, ei acceptă doar opțiunea DA, opțiunea de a reuși. Nu acceptă un NU, decât eventual unul temporar. De la ceilalți, de la ei înșiși.  În final tot vor primi ceea ce vor. Altceva nu este rezonabil.

Și dacă cineva îi dă un răspuns negativ?

Îmi place ceea ce spune personajul Harvey Specter, din serialul Suits:

– Ce opțiuni ai dacă cineva te refuză și îți pune o armă la tâmplă?
– Ce tot vorbești? Faci ce spun ei sau te împușcă.
– GREȘIT. Le iei arma sau scoți o armă și mai mare. Sau îi demaști. Sau faci unul dintre celelalte 146 de lucruri.

Oamenii puternici mental NU ACCEPTA SA PRIMEASCA RASPUNSURI NEGATIVE. Ei creează realitatea.

3. Nu le pasă în mod special dacă ceilalți îi plac sau nu

Inevitabil, orice ai face, vei da peste oameni care nu te vor iubi. Este alegerea lor, nu a ta. Poți influența asta, dar în majoritatea cazurilor nu merită să îți consumi energia pentru a impresiona pe alții. Dacă o faci odată va trebui apoi să o faci mereu ca să menții imaginea creată. În majoritatea cazurilor cel mai util pentru tine este să oglindești implicarea celorlalți.

Iar dacă ei te plac sau nu, este alegerea lor.

4. Nu își plâng singuri de milă

Uneori lucrurile merg prost, alteori merg bine, alteori … mai vine și câte un dezastru. Singura opțiune reală pe care o avem când ceva nu merge bine este să încercăm din nou, să inventăm altceva, mereu și mereu și mereu.

Până când?

Până când vei reuși. Iar dacă nu ai reușit înseamnă că trebuie să o faci din nou…

Însă nu îți plângi singur de milă.

Succesul nu este al celor care stau în colț și plâng gândindu-se la nedreptățile și greutățile lor, ci al celor care INCEARCA DE MII DE ORI DACA TREBUIE, nu acceptă un NU ca răspuns, refuză să accepte opțiunea eșecului, nu le pasă ce cred ceilalți și merg mereu mai departe.

Îmi amintește de cazul lui Enzo Ferrari care în al doilea război mondial a rămas fără întreaga sa fabrică de mașini după ce a fost bombardată. A doua zi era în ruinele fabricii și aduna tot ce putea fi folosit pentru a construi noua fabrică.

Oamenii puternici mental au învățat să nu-și plângă de milă și să nu accepte nici ca alții le plâng de milă. Ci să pună mâna și să se apuce de treabă.

5. Nu le este teamă să fie singuri

Media ne învață că e musai să petrecem 100% din timpul nostru în compania altor oameni. În toate reclamele vedem cum “fericirea” adusă de produsul prezentat vine în compania altora. Și de aici s-a ajuns la o condamnare a momentelor în care suntem singuri.

Dar adevărul este că atâta vreme cât nu ne simțim bine cu noi înșine, cât nu ne face plăcere propria companie și nu reușim să ne simțim bine și fără alte persoane, compania celorlalți devine un mod de a evada din propria senzație de inconfort față de noi înșine.

Aceste rânduri nu sunt un manifest pentru singurătate, ci pentru a nu ne mai folosi relațiile sau compania altora ca să evităm să fim fericiți cu noi înșine, SA NE RESPECTAM PE NOI INSINE, să ne iubim pe noi înșine. În opinia mea câtă vreme nu suntem fericiți cu noi înșine nu vom reuși să fim cu adevărat alături de alții.

De aici apar 2 idei care îmi vin acum în minte:

  • Oamenii puternici mental au învățat să se bucure de timpul petrecut singuri. De obicei sunt oameni sociabili și cărota le este ușor să fie prezenți în diverse medii sociale. Dar nu evită ca uneori să fie singuri. În unele momente chiar preferă să petreacă momente singuri.
  • Există situații când este mai bine să fii singur decât alături de cineva care nu îți este efectiv alături. Uneori e mai bine să fii o vreme singur decât alături de o persoană lângă care nu ești fericit.

Oamenii puternici mental au învățat să se bucure de timpul petrecut singuri.

6. Nu au regrete în acțiunile lor

Din trecut putem învăța, iar apoi trecutul există doar ca amintire. Greșelile sunt încheiate și tot ce putem face acum este să mergem mai departe, evitând să le repetăm. Nu ne este cu nimic de folos să trăim cu regretele trecutului și a acțiunilor noastre, oricare ar fi acelea.

Oamenii puternici mental au decis să nu mai aibă regrete pentru acțiunile lor. Își văd de treaba lor în cel mai bun mod posibil, devin tot mai buni pe zi ce trece, iar trecutul este trecut. Linia orizontului din fața lor este definită de ziua de azi și de cele care vor veni de acum încolo.

Ceea ce este mai bun va veni . Regretele nu își au locul.

7. Nu așteaptă să fie 100% pregătiți pentru a începe

Pentru că oricât de mult am amâna așteptând momentul optim, așa ceva nu va exista. Ca urmare oamenii puternici mental au învățat să-și asume riscuri calculate și să-i dea drumul, chiar incomplet pregătiți. În general cu cât ești mai deschis să îți asumi riscuri, cu atât șansele tale de reușită cresc.

Evident cresc și șansele să o dai în bară, dacă nu ești atent și îți asumi riscuri nepotrivite. Pe de altă parte, câtă vreme ești puțin atent la ceea ce faci chiar dacă vei mai face gafe atunci când pui în balanță eventualele pierderi pe care le ai din cauza gafelor vs. beneficiile suplimentare pentru că ai îndrăznit… tot ieși în câștig.

Iar acești oameni au învățat când să-și asume riscuri, au învățat că nu e nevoie să fie 100% pregătit, ci că trebuie să îi dea drumul. Restul vine din mers.

8. Nu țin minte eșecurile lor trecute

În fapt, ei s-au antrenat să țină minte doar succesele. Doar partea pozitivă a vieții lor. Partea plină a paharului, poți să îi spui cum vrei. Efectiv au învățat ca după ce au tras lecțiile de rigoare din eșecurile trecute, să-și mai amintească doar succesele și de fiecare dată să se raporteze la ele.

Astfel ei au în mintea lor un șir de realizări, de momente pozitive, alături de un șir de lecții învățate ca să devină mai buni. Pentru că au învățat să-și amintească doar succesele.

9. Nu ezită să-și trăiască viața în termeni proprii

O continuare firească a refuzului de a rămâne pioni pe tabla de șah a altora, oamenii puternici mental au o lipsă de înțelegere – chiar respect – pentru regulile sociale, normele stabilite de alții, noțiunea de posibil și imposibil.

Nu e vorba de refuzul de a accepta normele sociale sau CELE ALE BUNELOR MANIERE. Ci de momente când sunt nepotrivite. De exemplu:

  • când prietenii și rudele se așteaptă să îți botezi copilul cu numele cuiva din familie pentru că “s-ar simți bine”. Doar ca să faci pe plac mătușii sau bunicii.
  • când șeful se așteaptă să nu protestezi pentru că a întârziat iar plata salariilor, doar pentru nici ceilalți colegi nu spun nimic. Sau pentru că a fost de treabă în trecut.

Exemple găsești tu mult mai multe. Probabil ai văzut la alții sau ai trăit tu însuți. Majoritatea oamenilor preferă să nu conteste astfel de situații deși sunt net dezavantajoase pentru ei. Asta din jena de a spune nu , pentru a nu scutura barca sau ca să evite un posibil conflict.

În mod ironic un astfel de conflict ar fi în favoarea lor.

Oamenii puternici nu dau doi bani pe părerea celorlalți și când nu le convine ceva o spun direct și cu asta-basta. Fără ceartă, ASERTIV și fără să-și dorească un conflict. Sau să-l evite în mod special.

Își trăiesc viața în termeni proprii și cui îi place bine, cui nu… tot bine.

10. Nu se așteaptă să reușească mereu ușor și fără efort

Unul dintre motivele des întâlnite pentru care oamenii renunță ușor și nu se țin de ceea ce au început este așteptarea nerealistă ca totul să se rezolve imediat și fără efort. Sau lipsa de experiență în gestionarea unor probleme.

De obicei lucrurile nu merg bine din prima. De obicei în orice am face mai apar probleme, ceva nu merge bine, un deștept se bagă unde nu îi fierbe oala și încurcă ceva din ograda ta. Sau tu însuți faci gafe – mici ori monumentale.

Oricum am lua-o, succesul nu vine imediat. Nu mereu.

Toți oamenii cu realizări semnificative au dat peste obstacole în ceea ce făceau. Se spune că Thomas Edison a avut 10000 de versiuni ale becului electric nefuncționale până a mers una (ai citit bine, este zece mii).

Oprah Winfrey înainte de a ajunge să aibă una dintre cele mai populare emisiuni din lume a lucrat zeci de ani să ajungă acolo.

De fiecare dată acești oameni AU TRECUT PESTE NENUMERATE PROBLEME INAINTE DE A OBTINE SUCCESUL. Nu s-au așteptat la un succes facil și fără efort. Ca urmare când a venit a fost un… bonus.

11. Nu se sfiesc să spună ceea ce vor să spună și să facă ceea ce vor să facă

Vorbeam mai devreme despre a nu fi interesat în mod deosebit dacă ceilalți te plac sau nu. O continuare firească pe care oamenii puternici mental s-au antrenat să și-o dezvolte este aceea că au învățat să spună ceea ce gândesc, să facă ceea ce vor să facă și să fie ceea ce vor să fie. Când realizează că nu fac așa, corectează de îndată.

Astfel au mult mai puține probleme în a menține aparențe doar de dragul normelor sociale sau al celor din jur. Există situații când nu poți face asta? Probabil că da.

Îmi amintesc când cu ani în urmă unul dintre superiorii mei ierarhici de atunci mi-a cerut opinia legat de o situație.

“Pot să îți spun părerea mea, dar dacă o fac o să zic exact ce cred. Ești sigur că o vrei?”

Pentru că știam că nu voi fi de acord cu el, i-am oferit ocazia de a refuza opinia mea legat de un subiect care nu însemna oricum nimic pentru mine. L-am avertizat înainte că nu o să-i placă. Alegerea i-a aparținut.

În majoritatea situațiilor vei găsi astfel de abordări elegante care să te ajute să fii exact ceea ce vrei tu să fii. Ocazionalele situații cînd nu poți fi așa sunt situații în care ar trebui să te întrebi dacă te afli în compania potrivită pentru tine.

Iar oamenii puternici mental nu își doresc să fie decât în compania unor oameni potriviți lor. Oameni care îi ajută să crească, care îi sprijină și cred în ei. CEILALTI OAMENI NEGATIVI sunt nepotriviți lor. Și nu au ce căuta lângă ei.

Gânduri

A fi puternic mental este o chestiune de antrenament și experiență. Întrucât nimeni nu s-a născut învățat, iar acești oameni sunt la fel ca tine. Doar că viața i-a purtat pe drumuri care i-a făcut să devină puternici.

Ei au învățat să privească problemele în față și să treacă peste ele.

Sau pe lângă ele. Sau prin ele.

Sau să le mute din loc. Dar să nu renunțe.

Pentru că așa cum spune Harriet Beecher Stowe momentele dificile sunt cele în care lucrurile încep să se schimbe.

Acum este clipa ta !

F L O R I N R O S O G A

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Attila Ovari

Loving Life and Inspiring Others

RĂZVAN DANC

VIAȚA MĂ IUBEȘTE!

MARANXA DE

... für ein Leben in Balance

Natura umana.

Cunoasterea vietii sub toate formele ne da puterea de a trai bine in aceasta forma a ei .

literatura e efortul inepuizabil de a transforma viaţa în ceva real

The priest: Aren't you afraid of hell? J. Kerouac: No, no. I'm more concerned with heaven.

Derivată din D.

You know my name, not my story.

Dan Talmaciu

"Onoarea mea se numeste fidelitate" H.H.

Murmur de soapte

Every Breath I Take...

Comunităţi de Prieteni: "Toţi pentru unul, unul pentru toţi"

Communities Of Friends - All For One & One For All

Laura Sararu

"Dragostea este ca un puzzle: greu de asamblat, dar minunat atunci cand toate piesele sunt asezate la locul potrivit." Steve Jobs

simis68's Blog

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Daniellaladana's Blog

La o ceasca de cafea...

TERAPIE LOGOPEDICĂ

Acest blog este destinat parinţilor ai căror copii au dificultăţi in insuşirea pronunţiei,citirii si scrierii.Sper,de asemenea, să fie util logopezilor aflati la început de carieră,cât si tuturor celor care doresc să se informeze.

Me,Karelia

Nici un „azi” nu este prea puțin, nici un „mâine” nu este prea mult!

About life and soul

The best things that can happen to you in life are people.

Alexandru V. Dan

Proza . Fantasy . Poezie . Eseu

Din viață ca-n piață

-the funny side of stories-

NOTE FALSE

soporific pentru pian şi pisică

Suflet in lumina!

This WordPress.com site is the bee's knees

lolandas

Cerul este ecranul universului nelimitat!

I am Present

A great WordPress.com site

Reflections On Reality

Thoughts on Being Human and Living a Life of Passion, Joy, and Fun

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Nina Docea

de Mădălina Rodocea

Tainele frumusetii !

Despre noi femeile!

tamara88rodica

This WordPress.com site is the bee's knees

învaţă-mă să simt

o felie de viaţă, trecută prin filtrul peniţei

un filolog in social media

Social media, mediere si alte povesti ...

jurnalpentruzileleploioase

"I am the architect of my own destruction"

MARANXA

Lyrik & Philosophie

Sonia

Este sitio es la bomba

Diana Mandache's Weblog

Royal History (since 2008)

vorbepe.wordpress.com

de la lume adunate si de mine comentate

E-Motion

de Andrei Stipiuc

Adrian Niculae - 100% jurnalism

Lovesc unde doare mai tare

Legionwriter

"...The light shines in the darkness, and the darkness can never extinguish it."

corinastancu

A topnotch WordPress.com site

La capatul curcubeului

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Nimic nou sub soare

Toate-s vechi si noua toate/ce e rau si ce e bine/ tu te-ntreaba si socoate...

Eram precisa!

"Everyone is gifted - but some never open their package"

claudia

este o prăjitură dulce-acrișoară. (r)evolution keeps going...

%d blogeri au apreciat asta: