„Mai ales în orașe, constatăm în fiecare zi că viața modernă este extrem de obositoare pentru sistemul nervos. Al vostru, de o mie de ori în cursul zilei, este solicitat de agresiunile mediului înconjurător, numite stres.
Există și stres pozitiv: veștile bune, întâlnirea cu prietenii, bucuriile familiale, succesele profesionale etc., dar poate că sunt mai multe «agresiunile» care vă rănesc viața fizică, sentimentală, familială sau profesională: boli, accidente, despărțiri, decese, probleme cu copiii, șomaj etc.
Stresul poate chiar să ucidă. Impactul evenimentelor dureroase este uneori tragic: unele persoane, incapabile să treacă peste încercare, ajung la sinucidere. Din fericire, nu tot stresul care ne asaltează este întotdeauna atât de funest! Dar toate felurile de stres ne agresează sensibilitatea.
Fie că este vorba despre lucruri plăcute sau penibile, reacțiile noastre necesită de fiecare dată o readaptare a psihismului în fața evenimentului: căutarea unor argumente într-o discuție cu patronul, dezacord cu partenerul de viață, supărarea provocată de un copil etc.
Ansamblul acestor «reechilibrări» nervoase în fața stresului constituie acea formă de oboseală caracteristică lumii noastre de astăzi, care duce atât de des la insomnie și depresie.
Fiecare are, slavă Domnului, o capacitate de adaptare care îi permite să facă față, cu mai mult sau mai puțin succes, hărțuirii zilnice care îi amenință echilibrul, sănătatea sau chiar viața.
Printr-o mobilizare imediată a resurselor fiziologice, rezistați acestor asalturi repetate: roșiți de plăcere, transpirați sau păliți de spaimă, tremurați de groază sau tropăiți de bucurie, aveți un nod în gât sau spasme la stomac.
În voi au loc transformări importante, la nivelul tensiunii arteriale, secrețiilor hormonale, constricției sau dilatării capilarelor sangvine, mișcărilor peristaltice ale intestinului etc.
Atâta timp cât organismul iese victorios, stresul poate fi considerat, se spune, «picanteria vieții», deoarece întreține mecanismele de apărare. Dar dacă, din nefericire, aceste mecanisme sunt copleșite, stresul devine nociv, provoacă tulburări cardiace sau hormonale, grăbește îmbătrânirea și scurtează viața.
Plante și suplimente alimentare ca să dormiți și contra stresului (surmenaj, anxietate, angoasă, nervozitate) :
• La sculare: 1 capsulă de Garum armoricum (Stabilium) și o infuzie din amestecul de măceș + lavandă, îndulcită cu 1 linguriță de miere de tei + 2 picături de ulei esențial de busuioc.
• La prânz: 1 capsulă de Garum armoricum (Stabilium). La mijlocul mesei, 1 gelulă de hamei. La sfârșitul mesei, o infuzie din amestecul verbină + melisă, îndulcită cu 1 linguriță de miere de portocal + 2 picături de ulei esențial de măghiran.
• La cină: 1 capsulă de Garum armoricum (Stabilium). La mijlocul mesei, 2 gelule de ulei de onagru.
• La culcare: o infuzie din amestecul tei + floare de portocal, îndulcită cu 1 linguriță de miere de lavandă + 1 picătură de ulei esențial de mușețel.”
(Louis Faurobert, „Tânără și frumoasă după 40 de ani”)
Lasă un răspuns